Mađarska beleži najveći pad među zemljama EU

Građevinski sektor u oktobru najviše uzleteo u Sloveniji

InvesticijeNekretninePoslovanje

21.12.2022 13:28 Autor: Julijana Vincan 3

Građevinski sektor u oktobru najviše uzleteo u Sloveniji Građevinski sektor u oktobru najviše uzleteo u Sloveniji
Građevinski sektor širom Evrope nastavio je da raste i u oktobru. Proizvodnja u ovoj delatnosti je u odnosu na septembar porasla za 1,3 odsto... Građevinski sektor u oktobru najviše uzleteo u Sloveniji

Građevinski sektor širom Evrope nastavio je da raste i u oktobru. Proizvodnja u ovoj delatnosti je u odnosu na septembar porasla za 1,3 odsto i u evrozoni i u Evropskoj uniji, procena je Zavoda za statistiku EU (Eurostat). U poređenju sa oktobrom 2021. godine proizvodnja u građevinarstvu porasla je za 2,2 procenta u evrozoni i za 2,4 odsto u EU.

Podsetimo, u septembru je građevinarstvo poraslo za 0,5 procenata u evrozoni i za 0,3 odsto u EU.

U zoni evra i u EU se u oktobru, u poređenju sa septembrom, visokogradnja povećala za 1,3 procenta. Niskogradnja je porasla u evrozoni za jedan odsto, a u EU za 0,1 procenat.

Najveće mesečno povećanje proizvodnje u građevinarstvu imala je Slovenija (+8,5 odsto). Slede je Rumunija sa rastom od 5,5 i Poljska sa pet odsto. Pad je zabeležen u Mađarskoj (-1,8 procenata), Portugalu i Finskoj (obe po -0,7 odsto), Švedskoj (-0,4 procenta) i Španiji (-0,3 odsto).

Visokogradnja je u oktobru, u odnosu na oktobar 2021. godine, porasla za 2,3 odsto u zoni evra, a u EU za 2,4 procenta. Niskogradnja je veća za 1,9 odsto u evrozoni, a u EU za 1,7 procenata.

Građevina
Foto: Pixabay.com

Najveći godišnji rast proizvodnje u građevinarstvu evidentiran je u Sloveniji (+54,6 odsto), Rumuniji (+34,4 procenta) i Poljskoj (+3,9 odsto). Pad je imala Mađarska (-20,1 procenat), Španija (-9,7 odsto), Belgija (-1,6 procenata) i Slovačka (-0,1 odsto).

Vrednost građevinskih radova u Srbiji

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji su prikupljeni u trećem tromesečju ove godine, vrednost izvedenih građevinskih radova u Srbiji porasla je za 2,7 odsto u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala za 13,5 procenata u odnosu na treći kvartal 2021. godine. Vrednost izvedenih radova na zgradama opala je 17,7 odsto, a na ostalim građevinama 11 procenata u stalnim cenama.

Posmatrano prema regionima, vrednost izvedenih radova u ovom tromesečju, u odnosu na isti period prethodne godine, povećana je, u stalnim cenama, samo u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, za 6,4 odsto, dok je u ostalim regionima vrednost opala.

Od ukupne vrednosti građevinskih radova, u Srbiji je izvedeno 94,7 procenata, dok je preostalih 5,3 odsto izvedeno na gradilištima u inostranstvu.

Vrednost izvedenih radova izvođača iz Srbije u trećem kvartalu 2022. godine porasla je za 4,8 procenata u odnosu na treće tromesečje 2021. u tekućim cenama, dok je u stalnim cenama opala za 11,7 odsto.

U oktobru je izdato 2.989 građevinskih dozvola, što je manje u odnosu na isti mesec prošle godine (3.843).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...