Milutin Sekulić, izvršni direktor firme M5 Company, o izazovima i uspesima u poslu

Prikupljamo otpadno jestivo ulje od kojeg se dobija biogorivo

Firme u fokusuRegion

3.2.2024 10:57 Autor: Milica Vojtek 10

Prikupljamo otpadno jestivo ulje od kojeg se dobija biogorivo Prikupljamo otpadno jestivo ulje od kojeg se dobija biogorivo
Crnogorska firma M5 Company osnovana je 2017. godine i uspešno se bavi prikupljanjem i transportom otpadnog jestivog ulja, od kojeg se reciklažom dobija sirovina... Prikupljamo otpadno jestivo ulje od kojeg se dobija biogorivo

Crnogorska firma M5 Company osnovana je 2017. godine i uspešno se bavi prikupljanjem i transportom otpadnog jestivog ulja, od kojeg se reciklažom dobija sirovina za biogorivo.

Sam proces, prema rečima izvršnog direktora ove kompanije Milutina Sekulića teče u nekoliko faza.

“Mi sklapamo ugovore sa restoranima i ugostiteljskim objektima koji za pripremu hrane koriste jestivo ulje. Zatim im obezbedimo ambalažu gde oni odlažu taj otpad, nakon čega tu sirovinu preuzimamo, lagerujemo i izvozimo dalje za rafinerije. One tu sirovinu koriste za porizvodnju biodizela, koji se u Evropi koristi tako što se pomeša sa gorivima i tako se dobije gorivo koje manje zagađuje i smanjuje emisuju štetnih gasova ”, istakao je on.

Sekulić navodi da za ovu vrstu posla imaju dozvolu za rad od Agencije za zaštitu životne sredine, kao i sertifikate na evropskom i državnom nivou. Sirovinu koju sakupi, firma M5 Company izvozi dalje u Austriju, Nemačku, Švajcarsku, ili Poljsku, u zavisnosti od trenutne potražnje.  

Početak, kao svaki početak, prema rečima našeg sagovornika, nije bio lak i trebalo je isprva uveriti ljude u dobrobit onoga što rade, a zatim napraviti i raširiti mrežu i kontakte.

“Na početku našeg poslovanja imali smo želju da napravimo posao tako da svi u ovom lancu budu zadovoljni. Tako smo došli na ideju da tim ljudima koji sakupljaju sirovinu dajemo neku novčanu nadoknadu za trud što ulje ne prosipaju, već ga odvajaju u posebnu ambalažu i to je, iako nam je izvuklo određena sredstva, dalo efekta”, ističe Sekulić.

Foto: freepik.com/kuprevich

Godine za nama, obeležene pandemijom korona virusa, ali i ratom u Ukrajini, na poslovanje ove firme izuzetno su uticale i to – prva okolnost negativno, a druga donoseći neočekivane benefite.  

“Taman kad smo stali na noge i videli kako posao može da funkcioniše, naišao je korona virus. Nama je to kao firmi koja radi sa ugostiteljskim objektima dosta teško palo jer nije bilo sirovine. Restorani i hoteli su bili zatvoreni, a sa druge strane mi imamo zaposlene koje je trebalo ispoštovati, iako u tom periodu nije bilo posla. Taj period nam je bio težak sve dok hoteli nisu počeli ponovo da rade. Nekako smo to prepilivali, ali onda je naišla druga situacija – rat u Ukrajini. Tržite nije bilo realno, bila je velika potražnja sirovine, cene takođe nisu bile realne. Rafinerije su jako puno plaćale sirovinu kako bi napravile gorivo i tu smo uspeli da povratimo ono što smo za vreme pandemije izgubili”, objašnjava naš sagovornik.

Godinom za nama, Sekulić je zadovoljan.

“Mi se kao firma konstantno širimo, Crna Gora je turistička destinacija i tu se stalno otvaraju turistički centri, hoteli, restorni, brze hrane… Mi imamo blizu 1.000 objekata sa kojima sarađujemo i više radimo tokom sezone. Kada sezona prođe, mnogi lokali se zatvaraju, a mi se malo više okrećemo ugostiteljskim objektima na severu zemlje”, navodi on.

Iako je problem sa pronalaženjem radne snage u Crnoj Gori, kao i u ostalim delovima regiona primetan, naš sagovornik ističe da su oni oformili dobar tim i da se na sreću, sa takvim problemom, ne suočavaju.

Govoreći o budućnosti, naš sagovornik kaže da će se najverovatnije “posao širiti na region”, ali i da veruje da će potpisati ugovor sa nekom rafinerijom. Ono što se svakodnevno događa, to je da se mreža sakupljača širi, a ugovori sa ugostitetljskim objektima potpisuju.

“Firmu smo sagradili na sagradili na zdravim osnovama. Vodimo se tako da poslujemo da samo svi zadovoljni – i mi i naši saradnici, radnici i kupci. Gledamo da smo tolerantni maksimalno i da smo u poslu tačni”, ističe Sekulić.

Upitan kako u današnje vreme uspešno voditi posao, naš sagovornik kaže da recept “leži” u staroj narodnoj – rad, red i disciplinna.

“Bez odgovornosti, discipline i truda nema uspeha. Mora se raditi, truditi, biti posvećen tom poslu i gledati da budeš najbolji u poslu koji radiš”, zaključuje on.

Firma M5 Company nalazi se na našoj listi najuspešnijih mikro preduzeća u Crnoj Gori u 2022. godini u svojoj registrovanoj delatnosti, na osnovu podataka i proračuna koje nam je dostavila bonitetna kuća CompanyWall, a u nastavku pogledajte celo rangiranje.

Najuspešnija crnogorska mikro preduzeća u delatnosti ostale specijalizovane trgovine na veliko
PozicijaIme preduzećaUkupni prihodiRezultat poslovanja
1.VOSMET LIMITED66.552.7781.316.321
2.ARDUA817.905169.411
3.M5 COMPANY232.390111.417
4.METAL COMPANY186.20519.267
5.UMK365.79517.961
6.ČELIK COMPANY127.67114.882
7.MATEJ1.070.3167.180
8.RV-METAL339.0531.481
izvor: CompanyWall, *svi podaci su za 2022. godinu, u evrima

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...