U poređenju sa rekordnom 2019. godinom 14 odsto više

Promet crnogorskih aerodroma u prvoj polovini godine 1,22 miliona evra

BiznisRegion

15.7.2024 12:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Promet crnogorskih aerodroma u prvoj polovini godine 1,22 miliona evra Promet crnogorskih aerodroma u prvoj polovini godine 1,22 miliona evra
Crnogorski aerodromi u prvoj polovini godine ostvarili su promet od 1,22 miliona putnika, što je 14 odsto više u poređenju sa rekordnom 2019. godinom,... Promet crnogorskih aerodroma u prvoj polovini godine 1,22 miliona evra

Crnogorski aerodromi u prvoj polovini godine ostvarili su promet od 1,22 miliona putnika, što je 14 odsto više u poređenju sa rekordnom 2019. godinom, saopštila je predsednica Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Jelena Maraš.

„Na Aerodromu Podgorica opslužili smo 800.000 putnika, što je skoro 40 odsto više u poređenju sa 2019. godinom, dok je Aerodrom Tivat sa, do sada, opsluženih oko 425.000 putnika na nivou od 85 odsto u odnosu na 2019. godinu. Dakle, uz dozu opreza, jer, nažalost, nekoliko godina unazad svedočimo različitim iznenadnim globalnim krizama, možemo reći da tokom prve polovine ove godine beležimo najbolje rezultate kada je u pitanju broj opsluženih putnika“, rekla je Maraš u intervjuu Pobjedi, prenosi Mina.

Ona je dodala da su od januara do maja ove godine ostvareni bruto poslovni prihodi, bez knjižnih odobrenja po osnovu podsticajne šeme, iznosili 14,3 miliona evra, što je 18 odsto više u poređenju sa prošlom godinom.

„S obzirom na letnju sezonu, u junu je nastavljen trend rasta broja opsluženih putnika, pa projektovani neto profit samo za taj mesec iznosi preko dva miliona evra. To će biti bolji rezultat i od plana, a posledica je, između ostalog, dobre pripreme za sezonu i otvaranja novih linija“, navela je Maraš.

Ona je podsetila da su početkom godine otvorene rute Podgorica – Ankara i Podgorica – Izmir (Pegasus Airlines), dok su tokom ovoga leta u Tivtu otvorene linije za Birmingem (Jet2), Bristol (easyJet), Izmir (Air Montenegro) i London Stansted (Jet2).

„Projekcije su dobre i pod uslovom da ne bude nikakvih iznenađenja na širem planu, ova godina bi za Aerodrome Crne Gore mogla da bude rekordna. Svakako, jasno prepoznajemo i sopstvenu odgovornost i ulogu u tom procesu. Naša obaveza je da efikasno odgovorimo na povećano interesovanje putnika za Crnu Goru prvenstveno tokom leta“, saopštila je Maraš.

Ona je dodala da aerodromi Podgorica i Tivat zajedno, tokom letnje sezone povezuju Crnu Goru sa više od 65 destinacija. U Podgorici je aktivno 40 linija koje realizuje oko 20 avio-kompanija, dok oko 40 linija u Tivtu održava blizu 30 avio-kompanija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.