investicije u obnovljive izvore energije

Realizacija projekta Solari 5000+ u Crnoj Gori planirana tokom ove godine

EkologijaRegionU fokusu

13.1.2024 14:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Realizacija projekta Solari 5000+ u Crnoj Gori planirana tokom ove godine Realizacija projekta Solari 5000+ u Crnoj Gori planirana tokom ove godine
U sklopu projekta Solari 3000+ i 500+ odrađeno je preko 29,3 megavata (MW), od ukupnih 30 MW, solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i preduzeća... Realizacija projekta Solari 5000+ u Crnoj Gori planirana tokom ove godine

U sklopu projekta Solari 3000+ i 500+ odrađeno je preko 29,3 megavata (MW), od ukupnih 30 MW, solarnih elektrana na krovovima domaćinstava i preduzeća u Crnoj Gori, saopštili su iz EPCG Solar-gradnje i najavili da se ove godine planira sprovođenje projekta 5000+.

Iz kompanije su, kada je reč o Solari 3000+ i 500+, kazali da očekuju da se projekat završi brzo i da će to zavisiti od vremenskih uslova, jer je posao montiranja na visini osetljiv i zahtevaju se povoljni uslovi za mogućnost montiranja solarnih panela.

„Ovo je projekat vredan 30 miliona evra i realizovan je u saradnji sa Eko-fondom, čime je korisnicima omogućen popust od 20 odsto na cenu solarne elektrane. Očekivana proizvodnja ovog projekta je oko 44 gigavat-sati (GWh) na godišnjem nivou“, rekli su iz EPCG Solar-gradnje agenciji Mina.

Kada je reč o projektu Solari 5000+, poziv je, kako su objasnili, završen u martu prošle godine, a početak realizacije počeće odmah po završetku prethodnog projekta.

„Moramo navesti da se sama dinamika radova na početku projekta usporila zahtevnim zakonskim obavezama koje su podrazumevale obilnu dokumentaciju i za najmanji fotonaponski sistem, tako da je suštinski realizacija počela od septembra prošle godine, kada su te administrativne smetnje otklonjene“, naveli su iz kompanije.

Kako su saopštili, projekat 5000+ planiraju da sprovedu tokom ove godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...