Najnoviji izveštaj o globalnim ekonomskim izgledima

Svetska banka blago povisila procenu rasta crnogorske ekonomije

RegionVesti

10.1.2024 13:54 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Svetska banka blago povisila procenu rasta crnogorske ekonomije Svetska banka blago povisila procenu rasta crnogorske ekonomije
Svetska banka (SB) je u najnovijem izveštaju blago povisila procenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,2 odsto. U najnovijem izveštaju o globalnim... Svetska banka blago povisila procenu rasta crnogorske ekonomije

Svetska banka (SB) je u najnovijem izveštaju blago povisila procenu rasta crnogorske ekonomije za ovu godinu na 3,2 odsto.


U najnovijem izveštaju o globalnim ekonomskim izgledima stoji da bi crnogorska ekonomija u ovoj godini trebalo da ojača 3,2 odsto, što je 0,1 procentni poen više u odnosu na junski izveštaj, prenosi Mina.

U najnovijem izveštaju, Svetska banka prognozira rast crnogorske ekonomije u narednoj godini 3,1 odsto, što je 0,2 procentna poena više u odnosu na junske prognoze.

Crnogorska ekonomija je u prošloj godini, prema procenama Svetske banke, ojačala 4,8 odsto, što je više u odnosu na jun kada se prognozirao rast od 3,4 odsto. Privreda evrozone trebalo bi da u ovoj godini poraste samo 0,7 odsto, otprilike upola slabije nego što je banka prognozirala prošlog leta. U narednoj godini, rast bi trebalo da ubrza na 1,6 odsto, što je 0,7 procentnih poena slabije nego što je banka prognozirala prošlog juna.

U prošloj godini aktivnost je porasla samo 0,4 odsto, budući da su visoke cene energije zakočile potrošnju domaćinstava i poslovanje kompanija, posebno u industriji, a pred kraj godine posustao je i uslužni sektor.

U Svetskoj banci ističu kontinurani pad izvoza u uslovima pogoršane cenovne konkurentnosti i slabe spoljne potražnje.

“U ovoj godini rast bi trebalo da se stabilizuje na i dalje anemičnih 0,7 odsto. Popuštanje cenovnih pritisaka trebalo bi da podrži realne plate i poveća raspoloživi dohodak, ali odloženi efekat dosadašnjeg zaoštravanja monetarne politike kočiće domaću potražnju, posebno poslovna ulaganja”, naveli su iz Svetske banke.

Američka ekonomija trebalo bi ove godine da poraste 1,6 odsto i značajno uspori u odnosu na prošlu, zbog visokih kamatnih stopa. Gotovo istu stopu rasta najveće svetske ekonomije, Svetska banka očekuje i u narednoj godini. Svetska privreda u celini blago će usporiti i u ovoj godini, uz prognoziranu stopu rasta od 2,4 odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 2,6 odsto.

“Do kraja ove godine, ljudi će u otprilike četvrtini zemalja u razvoju i u oko 40 odsto zemalja s niskim prihodima i dalje biti siromašniji nego što su bili uoči pandemije Covida-19”, upozorili su iz SB.


Glavni ekonomista i viši potpredsednik Svetske banke, Indermit Gil (Indermit Gill9, kazao je da će rast ostati slab i u kratkoročnoj perspektivi, pa će mnoge zemlje u razvoju, posebno one najsiromašnije, zaglaviti u zamci paralizujućeg duga i otežanog pristupa hrani gotovo svakog trećeg stanovnika.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...