Novi istorijski minimum

Rekordno niska nezaposlenost u Sloveniji

EURegionU fokusu

5.10.2023 08:57 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Rekordno niska nezaposlenost u Sloveniji Rekordno niska nezaposlenost u Sloveniji
Nezaposlenost je ponovo pala u septembru nakon dva meseca rasta, pala na novi minimum u istoriji zemlje. Na kraju prošlog meseca registrovano je 45.999... Rekordno niska nezaposlenost u Sloveniji

Nezaposlenost je ponovo pala u septembru nakon dva meseca rasta, pala na novi minimum u istoriji zemlje. Na kraju prošlog meseca registrovano je 45.999 nezaposlenih, što je za 2,9 odsto manje nego u avgustu i 11,6 odsto manje nego u septembru prošle godine.

Mesec dana ranije, krajem avgusta, na zavodu za zapošljavanje su bila prijavljena 47.383 nezaposlena lica, što je za 0,2 odsto više nego u julu i 12,1 odsto manje nego u avgustu prošle godine.

U septembru su se Zavodu za zapošljavanje prijavila 4.874 nova nezaposlena lica, što je 23,3 odsto više nego u avgustu i 1,8 odsto manje nego u septembru prošle godine. Među novoprijavljenima, 2.211 je nezaposleno zbog prestanka radnog odnosa na određeno vreme, 815 je lica koja prvi put traže zaposlenje, 46 je nezaposleno zbog stečaja i 654 radnika je višak, saopštio je Zavod za zapošljavanje Slovenije, piše SEEbiz.

U odnosu na prošli mesec, najviše je povećan broj novih tražilaca posla, za 234 odsto. Prijave po isteku ugovora o radu na određeno vreme bile su 22,8 odsto više, viškovi prijavljenih 13,8 odsto manje, a nezaposlenost zbog stečajeva 27,8 odsto više.

Međugodišnje poređenje pokazuje da se prijavilo 17 odsto više radnika viška, 21,1 odsto više iz stečajeva i 3,7 odsto više onih koji prvi put traže posao, te 4,9 odsto manje prijavljenih na evidenciju nezaposlenih nakon prestanka radnog odnosa na određeno vreme.

Od 6.258 nezaposlenih koje je zavod odjavio u septembru, zaposleno je ili samozaposleno 4.366 lica, što je 111,2 odsto više nego u avgustu i 4,4 odsto manje nego prošle godine u septembru.

Među onima koji su se zaposlili najviše je sekretarica, prodavaca, vaspitača i pomoćnih vaspitača dece predškolskog uzrasta, učitelja razredne nastave, radnika na jednostavnim poslovima u proizvodnim delatnostima, predmetnih nastavnika u osnovnim školama, spremačica, servera i pomoćnica u kancelarijama, hotelima i drugim objektima, predstavnika prodaje, pomoćnika u nastavi, kuhinjskih pomoćnika, konobara i magacionera i referenata nabavke i prodaje.

U septembru je zabeležen pad broja nezaposlenih na mesečnom nivou u svim ispostavama Zavoda. Više nego na republičkom, pad je zabeležen u servisima Maribora (-5,2 odsto), Kranja (-4,9 odsto), Ptuja (-4,0 odsto), Nove Gorice (-3,5 odsto), Murske Sobote (- 3,4 odsto) i Velenja (-3,1 odsto). U Trbovljama je pad bio isti kao u Republici (-2,9 odsto), zatim u Ljubljani (-2,6 odsto), Kopru (-2,4 odsto), Celju (-1,5 odsto), Sevnici (-1,1 odsto) i Novom mestu (-0,4 odsto).

Na godišnjem nivou, nezaposlenost je najviše smanjena u ispostavama ustanove Kranj (-17,1 odsto) i Ptuj (-16,0 odsto), a najmanje u ispostavama Sevnica (-6,1 odsto) i Velenje (-6,6 odsto).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...