Broj stranih radnika u porastu

Rezultati Otvorenog Balkana – šta je inicijativa donela albanskoj privredi

RegionU fokusu

18.7.2024 09:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rezultati Otvorenog Balkana – šta je inicijativa donela albanskoj privredi Rezultati Otvorenog Balkana – šta je inicijativa donela albanskoj privredi
Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balanu – koji se u okviru inicijative Otvoreni Balkan primenjuje od marta – počeo je da... Rezultati Otvorenog Balkana – šta je inicijativa donela albanskoj privredi

Sporazum o slobodnom pristupu tržištu rada na Zapadnom Balanu – koji se u okviru inicijative Otvoreni Balkan primenjuje od marta – počeo je da daje razultate. Prema podacima albanske Agencije za zapošljavanje, u toj zemlji radi 12.000 stranih radnika. Od tog broja, 70 odsto je iz Amerike i Kanade, potom iz evropskih zemalja, ali i sa Filipina, iz Bangladeša i Indije. Njih 400 je prijavljeno sa identifikacionim brojem Otvorenog Balkana.

Uprkos nedostatku radne snage, Albanija beleži rast broja stranih radnika. U potrazi za boljim životom, dvadesetdvogodišnji Delvin Seg iz prestonice Indije Nju Delhija u Tiranu je došao pre godinu dana. Namera mu je, kaže, da pored posla završi i fakultet, prenos RTS.

„Aplicirao sam za boravak i došao u Albaniju. Zadovoljan sam uslovima rada i platom. Evropa je dobra za život, ali ću ostati ovde. Indija ima drugačiju hranu, a sve ostalo je isto, nema velike razlike ljudi su slični, samo je hrana različita“, kaže Seg.

Albanci u potrazi za poslom mahom odlaze u zemlje Zapadne Evrope, a danas iz Evrope dolaze u Albaniju.

Vlasnik kafića Anton Sokoli ističe da je mnogo teško naći radnu snagu. „Nema Albanaca da rade, početak je sezone, a ja imam samo jednog radnika i to iz Francuke. I mi dolazimo iz Tirane svaki dan ovde„, dodaje Sokoli.

Otvoreni Balkan otvorio je pristup albanskom tržištu rada, pa tako građani Severne Makedonije i Srbije, od marta ove godine, bez posebnih procedura u Albaniji mogu da se zaposle pod istim uslovima kao i u svojoj zemlji.

Klevis Hisa, direktor državne Agencije za zapošljavanje i veštine navodi da je Albanija kroz zakon o strancima uložila napore da olakša i unapredi procedure za zapošljavanje stranih radnika iz svih zemalja.

„Posebna pažnja posvećena je zemljama Zapadnog Balkana i to je bio povod za potpisan sporazum između nas. Trenutno imamo oko 400 zaposlenih iz ove dve zemlje. Situacija izgleda pozitivno, očekujemo da će nivo zaposlenosti iz zemalja Zapadnog Balkana rasti“, dodaje Hisa.

Radnici iz Srbije u Albaniji mahom rade u oblasti menadžmenta, trgovine, tehnologije, transporta, logistike, ali i u građevinarstvu, i turizmu. Nedavno usaglašen Sporazum o socijalnom osiguranju između dve zemlje omogućiće im zdravstvenu zaštitu, ostvarivanje prava na penziju, kao i korišćenje ostalih prava iz socijalnog osiguranja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.