Hrvati prave automobil od dva miliona evra

Rimac predstavio prvo serijsko vozilo potpuno domaće proizvodnje

AutomobiliHi-techLifestyleRegion

2.6.2021 08:13 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rimac predstavio prvo serijsko vozilo potpuno domaće proizvodnje Rimac predstavio prvo serijsko vozilo potpuno domaće proizvodnje
Prvi hrvatski serijski automobil, koji se u razvoju zvao C_Two, dobio je danas svoje produkcijsko ime pod kojim će se prodavati kupcima – Rimac... Rimac predstavio prvo serijsko vozilo potpuno domaće proizvodnje
Prvi hrvatski serijski automobil, koji se u razvoju zvao C_Two, dobio je danas svoje produkcijsko ime pod kojim će se prodavati kupcima – Rimac Nevera.
Rimac Nevera koštaće 2 miliona evra, a u planu je serija od samo 150 vozila.

Automobil je, objašnjavaju iz Rimac Automobila, ime dobio po neočekivanoj i snažnoj mediteranskoj oluji koja juri otvorenim morem Hrvatske.

Rimac je C_Two prvi put prikazao javnosti u Ženevi 2018. godine. Dve godine kasnije hrvatski proizvođač planirao je da predstavi produkcijsku verziju, ali ga je u tome omela pandemija koja je dovela do otkazivanje sajma u Ženevi 2020. godine.

U poslednjih godinu dana kompanija Rimac Automobili okončala je svetsku homologaciju svog vozila. U procesu su “polupali” nekoliko primeraka C_Two da bi se proverila njegova bezbednost i kako bi dobili sve potrebne dozvole da se automobil može registrovati i bezbedno voziti širom sveta.

Potpuno hrvatski proizvod

Mate Rimac se potrudio da od svog vozila zaista stvori hrvatski proizvod. U automobilskoj industriji, naime, nemoguće je da jedna firma proizvede sve delove za vozila i zato ima kooperante, a kod Rimca to je niz hrvatskih kompanija.

Tako se stakla za vozilo proizvode u Lipik Glasu, vatrogasni aparat dolazi iz Pastora, a u lancu dobavljača još je dvadesetak firmi, među kojima su Ferometal, Strojopromet, Tomić & Co. i Tehno Hidraulika.

Kompanija Rimac Automobili planira da svoje prvo serijsko vozilo proizvodi u fabrici u Svetoj Nedelji. Pre nego što ona bude potpuno gotova, koristiće dve lokacije na zapadu grada Zagreba, na Jankomiru, gde su se od početka ove godine počeli useljavati.

100 vozila godišnje

U razgovoru za Blumberg, Mate Rimac je najavio da će proizvodni kapacitet biti 100 vozila godišnje. Perspektive radi, uspe li da proda ceo kapacitet, to znači da će nova fabrika Rimac Automobila kompaniji donositi prihod od 200 miliona evra godišnje. Poređenja radi, kompanija Mate Rimca je 2019. godine imala prihod od 23 miliona evra i dobit od 1,4 miliona evra, prenosi BIZLife.

To ne uključuje ostale segmente poslovanja, jer Rimac osim razvojno-istraživačkih delatnosti planira i fabriku baterija. Razvoj i proizvodnja baterija za Rimca je još veći posao od proizvodnje vozila, a biće i veći otkako je njegova firma krajem januara zvanično postala deo novog industrijskog konzorcijuma na nivou EU za razvoj baterija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...