prebacivanje dela dobiti iz prošle i 2021. godine u državni budžet

Rok preduzećima u Crnoj Gori da do kraja avgusta ispoštuju zaključke vlade

Firme u fokusuPoslovanjeRegionU fokusu

20.7.2023 13:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rok preduzećima u Crnoj Gori da do kraja avgusta ispoštuju zaključke vlade Rok preduzećima u Crnoj Gori da do kraja avgusta ispoštuju zaključke vlade
Vlada Crne Gore najavila je da će pokrenuti smenu predstavnika državnog kapitala u preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, ukoliko do 25. avgusta ne ispoštuju... Rok preduzećima u Crnoj Gori da do kraja avgusta ispoštuju zaključke vlade

Vlada Crne Gore najavila je da će pokrenuti smenu predstavnika državnog kapitala u preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, ukoliko do 25. avgusta ne ispoštuju nove zaključke koji se tiču prebacivanja dela dobiti iz prošle i 2021. godine u državni budžet.

Vlada je zaključcima od 8. juna zadužila predstavnike države u organima upravljanja u državnim preduzećima da 70 odsto dobiti iz prošle i 30 odsto dobiti iz 2021. godine, uplate u budžet, prenosi Mina.

Ministar finansija, Aleksandar Damjanović, rekao je da je do sada ukupno uplaćeno 3,9 miliona evra, što je 10 odsto u odnosu na ono što je planirano. Uplate su izvršili cetinjski Montenegro Bonus i Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES).

Vlada je rebalansom računala na dodatnih 40 miliona evra od državnih preduzeća.

Vlada je na sednici u četvrtak, zbog nepoštovanja prethodnih zaključaka, donela nove, kojim je zadužila predstavnike države u organima upravljanja javnih i preduzeća u većinskom vlasništvu države i sa njima povezanih društava, da pokrenu obavezujuću inicijativu za donošenje odluke o raspodeli dobiti postupajući po zaključcima vlade, najkasnije do 25. avgusta.

„Zadužuje se Ministarstvo finansija da o realizaciji zaključaka informiše vladu do 1. septembra“, rekao je Damjanović.

On je najavio i da će vlada, u saradnji sa nadležnim resorima, pokrenuti mere u skladu sa članom 171 Zakona o privrednim društvima u odnosu na ona preduzeća koja ne postupe po zaključcima u definisanom roku.

„Tu se radi o proceduri smene predstavnika državnog kapitala u državnim preduzećima, koja ne odrade ovo što je naloženo zaključcima“, objasnio je Damjanović.

On je najavio i da će u petak imati razgovore sa Elektroprivredom (EPCG) oko načina izmirenja njihove obaveze.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...