Oko devet odsto više u odnosu na prošlogodišnji period

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u junu 818 evra

RegionVesti

19.7.2023 14:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u junu 818 evra Potrošačka korpa u Crnoj Gori u junu 818 evra
Vrednost minimalne potrošačke korpe za jun je, prema podacima Monstata, iznosila 818,2 evra, što je 9,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.... Potrošačka korpa u Crnoj Gori u junu 818 evra

Vrednost minimalne potrošačke korpe za jun je, prema podacima Monstata, iznosila 818,2 evra, što je 9,1 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Od toga se na izdatke za hranu i bezalkoholna pića odnosilo 387,1 evro, a na izdatke za neprehrambene proizvode i usluge 431,1 evro, prenosi Mina.

„Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u junu su, u odnosu na isti prošlogodišnji period, zabeležili rast od 12,7 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge porasli šest odsto”, navodi se u saopštenju.

Monstat je objavio i da je ukupna vrednost minimalne potrošačke korpe za april iznosila 806,1 evro, a za maj 810,4 evra.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.210 kalorija dnevno po osobi.

„Vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke (SB). Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

  • MAJA

    20.7.2023 #1 Author

    Po džepu se oseća da je to nekih 30 – a ne 10%

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...