izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 424 evra

Minimalna crnogorska potrošačka korpa u novembru 800 evra

RegionVesti

20.12.2022 14:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Minimalna crnogorska potrošačka korpa u novembru 800 evra Minimalna crnogorska potrošačka korpa u novembru 800 evra
Vrednost minimalne potrošačke korpe za novembar u Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, iznosila tačno 799,7 evra, što je 0,7 odsto više u odnosu... Minimalna crnogorska potrošačka korpa u novembru 800 evra

Vrednost minimalne potrošačke korpe za novembar u Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, iznosila tačno 799,7 evra, što je 0,7 odsto više u odnosu na oktobar.

“Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 375,5 evra, što je 0,6 odsto više u odnosu na oktobar”, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 424,2 evra, što je rast od 0,8 odsto više u oktobru.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.210 kalorija dnevno po osobi.

“Vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke (SB). Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

  • TATJANA

    21.12.2022 #1 Author

    Bas su našli na osnovu čega će da racunaju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...