Za prehrambene proizvode komšije mesečno daju 339,8 evra

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u maju porasla za 0,9 odsto

NovacRegionVesti

21.6.2022 19:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u maju porasla za 0,9 odsto Potrošačka korpa u Crnoj Gori u maju porasla za 0,9 odsto
Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori u maju je, prema podacima Monstata, iznosila 738,9 evra, što je 0,9 odsto više u odnosu na... Potrošačka korpa u Crnoj Gori u maju porasla za 0,9 odsto

Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori u maju je, prema podacima Monstata, iznosila 738,9 evra, što je 0,9 odsto više u odnosu na april.

“Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 339,8 evra, što je 1,5 odsto više u odnosu na april”, navodi se u saopštenju koje prenosi crnogorska agencija Mina.

Statističari su saopštili da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 399,1 evra, što je 0,4 odsto više u odnosu na april.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.210 kalorija dnevno po osobi.

“Vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke (SB). Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, navode iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.