Minimalna razlika u odnosu na novembar

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u decembru stigla do 800 evra

PoslovanjeRegionU fokusu

23.1.2023 13:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u decembru stigla do 800 evra Potrošačka korpa u Crnoj Gori u decembru stigla do 800 evra
Vrednost minimalne potrošačke korpe za decembar je, prema podacima Monstata, iznosila 800,2 evra, što je 0,1 odsto više u odnosu na novembar. “Od ukupne... Potrošačka korpa u Crnoj Gori u decembru stigla do 800 evra

Vrednost minimalne potrošačke korpe za decembar je, prema podacima Monstata, iznosila 800,2 evra, što je 0,1 odsto više u odnosu na novembar.

“Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 376,8 EUR, što je 0,3 odsto više u odnosu na novembar”, navodi se u saopštenju koje prenosi agencija Mina.

Statističari su kazali da su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 423,4 evra, što je pad od 0,2 odsto u odnosu na novembar.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.210 kalorija dnevno po osobi.

“Vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke (SB). Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...