Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih događaja za narednih sedam dana

AgrobiznisBerzaIzdvajamoManifestacijePoslovanje

23.1.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 1

Pet značajnih ekonomskih događaja za narednih sedam dana Pet značajnih ekonomskih događaja za narednih sedam dana
Svetski politički i biznis lideri, vodeći ekonomisti i zvaničnici međunarodnih finansijskih institucija boravili su prošle nedelje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde su... Pet značajnih ekonomskih događaja za narednih sedam dana

Svetski politički i biznis lideri, vodeći ekonomisti i zvaničnici međunarodnih finansijskih institucija boravili su prošle nedelje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, gde su nakon višednevne razmene mišljenja došli do opreznog optimizma sa kojim započinju novu godinu. A ove sedmice u Sjedinjenim Američkim Državama nestrpljivo očekuju prve procene o bruto domaćem proizvodu u četvrtom kvartalu prošle godine, kao i finansijske rezultate velikih tehnoloških kompanija. Počinje sezona sajmova i konferencija, pa će tako ove nedelje na Beogradskom sajmu biti održan četvrti međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade na kome je zemlja partner Holandija. Biće obeležena i Nedelja privatnosti, a najuspešnijima u sektoru elektronske trgovine biće dodeljene godišnje nagrade eCommerce asocijacije Srbije. Republički zavod za statistiku objaviće prosečne zarade po zaposlenom za novembar 2022. godine, kao i indekse prosečnih cena spoljne trgovine za period od januara do novembra prošle godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva od 26. do 28. januara

Sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva Agro Belgrade održaće se na Beogradskom sajmu od 26. do 28. januara. Zemlja partner je Holandija, a na sajmu će učestvovati više od 500 izlagača iz regiona i sveta, dok će izložbeni prostor obuhvatiti 30.000 kvadratnih metara. Među glavnim izlagačima biće proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, potom poljoprivredna mehanizacija popularnih brendova, sistemi za navodnjavanje, sistemi protivgradne zaštite, rasadnici, semenske i hemijske kuće, kao i kompanije iz drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede.

Posebna pažnja biće posvećena tržištu voća i povrća, a u okviru ovog panela govoriće predstavnici velikih evropskih i domaćih lanaca, kupaca i distributera. Jedna od glavnih tema biće i klimatske promene i njihov uticaj na promene u proizvodnji voća i povrća.

Agro Belgrade 2023 podržan je od strane projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a realizuje ACDI/VOCA, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Grad Beograd -Sekretarijat za poljoprivredu i NALED.

Prve procene o američkoj ekonomiji u četvrtom kvartalu 2022.

Sjedinjene Američke Države će u četvrtak objaviti prvu procenu bruto domaćeg proizvoda u četvrtom kvartalu 2022. godine, a analitičari očekuju da je američka ekonomija porasla za 2,6 odsto na godišnjem nivou, nakon 3,2 procenta u trećem tromesečju. Iako ovi podaci deluju kao dobri pokazatelji, novija statistika ukazuje na to da privreda gubi zamah na kraju 2022. godine pošto je maloprodaja pala za jedan procenat ili više u poslednja dva meseca, industrijska proizvodnja je zabeležila pad u poslednja tri meseca, a stambena izgradnja pada već šest uzastopnih meseci. Očekuje se da će BDP oslabiti u narednim kvartalima pošto agresivno povećanje kamatnih stopa Federalnih rezervi nastavlja da pogađa tražnju.

Ove nedelje svoje finansijske rezultate objaviće i neke od najvećih tehnoloških kompanija, poput Microsofta (u utorak), Tesle (sreda) i Intela (u četvrtak). Sezona objave zarada počela je mlako i očekuje se da će kompanije indeksa S&P 500 zabeležiti ukupan pad zarade od 2,9 odsto u četvrtom kvartalu, u odnosu na isti period godinu dana ranije.

Zgrada Beogradskog sajma
Beogradski sajam / Foto: Wikipedia.org

Hot Spot eCommerce Awards 26. januara

E-commerce asocijacija Srbije drugu godinu za redom sa svojim partnerima organizuje dodelu nagrada Hot Spot eCommerce Awards. Manifestacija će biti održana 26. januara u beogradskom hotelu Metropol i tom prilikom biće dodeljeno više od 25 nagrada kojima se odaje priznanje kompanijama iz oblasti e-trgovine koje su doprinele napretku ovog sektora u Srbiji i regionu.

Kako ističu iz asocijacije, oni koji su svojim trudom doprineli boljem korisničkom iskustvu i generalnom razvoju branše zaslužuju da budu nagrađeni, a za nagrade se bori preko 100 kompanija. Kategorije u kojima se nagrade dodeljuju su različite, a među njima su E-commerce Branch, za najuspešnije u različitim branšama, zatim E-commerce Excellence i E-commerce Champion, za najbolje među najboljima. O dobitnicima odlučuje javnost, putem glasanja koje je organizovano na sajtu Hot Spot Awards-a, ali i stručni žiri.

Nedelja privatnosti od 23. do 26. januara

Nedelja privatnosti stavlja u fokus pitanja privatnosti i zaštite podataka o ličnosti, kroz diskusiju sa stručnjacima iz civilnog, privatnog i javnog sektora. Organizacija Partneri Srbija organizuje od 23. do 26. januara ovu godišnju konferenciju, u trenutku kada se u Srbiji radi na razvoju ili primeni niza inicijativa koje mogu imati veliki uticaj na pravo na privatnost građana, poput primene biometrijskog nadzora, sistema socijalnih karata, daljoj digitalizaciji javnih usluga i slično. Istovremeno, izveštajem Evropske komisije za Srbiju iz 2022. godine mapirani su neki od problema i izazova u oblasti zaštite privatnosti o kojima će biti više reči na događaju.

Teme ovogodišnje Nedelje privatnosti su: video nadzor i korišćenje sistema za automatsko prepoznavanje lica, curenje podataka u medije i zaštita privatnosti, uloga Narodne skupštine u unapređenju zaštite podataka o ličnosti, kontrola primene i etička upotrebe veštačke inteligencije, zatim zaštita privatnosti kao pitanje konkurencije na tržištu, privatnost i ‘blockchain’ tehnologija i pravo na privatnost i primena Digitalne agende na Zapadnom Balkanu.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje u sredu prosečne zarade po zaposlenom u Srbiji za novembar 2022. godine. Ove nedelje biće poznati i indeksi prosečnih cena spoljne trgovine za period od januara do novembra prošle godine, a biće objavljeni i rezultati istraživanja o korišćenju vremena u našoj zemlji tokom 2021.

  • Anna

    23.1.2023 #1 Author

    Sedmica pred nama stidljivo obećava neko poboljšanje…. Videćemo.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...