Biznis kalendar

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

BankeEkologijaIzdvajamoPoslovanjeSrbija

26.12.2022 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama
Na početku smo poslednje radne nedelje u ovoj godini koja nam donosi prolećnih 15 stepeni, koliko će izgleda biti i na prelazu u novu... Pet ekonomskih događaja koji će obeležiti nedelju pred nama

Na početku smo poslednje radne nedelje u ovoj godini koja nam donosi prolećnih 15 stepeni, koliko će izgleda biti i na prelazu u novu 2023. godinu. To je, s jedne strane, razlog za radost jer ne moramo toliko da razmišljamo o energentima, a s druge strane razlog za brigu – zbog očiglednih i nepovratnih klimatskih promena. Zato je značajno da je javnost najzad dobila na uvid Program zaštite vazduha u Srbiji do 2030. godine, usvojen pre dve nedelje. U ponedeljak će u Agenciji za privredne registre biti održan novogodišnji brifing o javnim nabavkama. Hrvatska narodna banka smatra da će sve institucije u ovoj zemlji biti spremne za uvođenje evra od 1. januara, dok Narodna banka Srbije za petak priprema poslednji Statistički bilten u ovoj godini. Republički zavod za statistiku donosi najnovije podatke o prosečnim cenama trgovine i prosečnim zaradama u oktobru, kao i indekse industrijske proizvodnje za novembar i ekonomska kretanja za kompletnu 2022. godini.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Novogodišnji brifing o javnim nabavkama

U Agenciji za privredne registre u ponedeljak će biti održan novogodišnji brifing o javnim nabavkama. Predstavnici medija biće upoznati sa sistemom javnih nabavki i sa prvom aplikacijom Portala za javne nabavke, koja će privrednicima omogućiti brži i efikasniji pristup aktuelnim konkursima. Takođe, biće predstavljene i nove digitalne usluge u Registru ponuđača, koji privrednicima treba da omoguće brži pristup aktuelnim konkursima i efikasniji način za sprovođenje postupka registracije ponuđača, u cilju efektivnijih javnih nabavki.

Na brifingu će govoriti direktor Agencije za privredne registre Milan Lučić, izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović, programski direktor organizacije Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić, pomoćnica direktora Kancelarije za javne nabavke Aleksandra Krivokapić i rukovodilac Grupe za monitoring nad primenom propisa Snežana Leposavić.

Program zaštite vazduha u Republici Srbiji 2022-2030.

Pre dve nedelje Vlada Srbije je usvojila Program zaštite vazduha u Republici Srbiji za period od 2022. do 2030. godine sa akcionim planom, koji je u četvrtak i zvanično objavljen u Službenom glasniku. Ovim planom definisane su mere i aktivnosti koje će se sprovoditi u narednom periodu u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

Kako je navedeno u saopštenju, Srbija je po prvi put dobila strateški dokument za oblast zaštite vazduha za čiju implementaciju će u narednim godinama biti potrebna ulaganja od 2,6 milijardi evra. Ciljevi programa će biti ostvareni kroz smanjenje emisija iz različitih sektora, kao što su energetika, stacionarna postrojenja za sagorevanje, saobraćaj, velika industrijska postrojenja i poljoprivreda, ali i uz povezivanje, saradnju i učešće institucija, privrede i građana.

Izvor: Unsplash.com

Hrvatska spremna za uvođenje evra

U Hrvatskoj će od 1. januara 2023. godine evro postati zvanična valuta, a građani će do sredine januara moći da plaćaju i u do sada važećoj valuti – kunama. Kako su nedavno za Biznis.rs rekli iz Hrvatske narodne banke (HNB), period korišćenja obe valute biće završen do 14. januara, do kada će biti moguće da se na prodajnim mestima izvrši plaćanje evrom ili kunama.

Na pitanje da li će sve institucije biti spremne za početak primene nove valute iz HNB kažu da se sve aktivnosti za sada odvijaju u skladu sa Nacionalnim planom zamene hrvatske kune evrom i da nema zastoja u pripremnim aktivnostima. “Verujemo da će sve banke biti spremne za uvođenje evra od 1. januara 2023. godine”, zaključuju iz HNB.

Statistički bilten Narodne banke Srbije

U petak, 30. decembra biće objavljen Statistički bilten Narodne banke Srbije za novembar 2022. godine. Ova mesečna publikacija obuhvata monetarnu statistiku i spoljnoekonomski sektor, koji su izrađeni na osnovu podataka prikupljenih i obrađenih u Narodnoj banci Srbije, kao i realni i fiskalni sektor za čiju izradu su uglavnom korišćeni podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Godišnja ekonomska kretanja RZS

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje indekse prosečnih cena spoljne trgovine u periodu januar-oktobar 2022. godine, kao i prosečne zarade po zaposlenom u oktobru. Saznaćemo i podatke o spoljnotrgovinskoj robnoj razmeni u novembru i o prometu robe u trgovini na malo, kao i indekse industrijske proizvodnje za prošli mesec.

Na kraju godine biće predstavljena i ekonomska kretanja u 2022.

  • Anna

    26.12.2022 #1 Author

    Program zaštite vazduha i prelazak na evro su veoma interesantne teme. Kraj godine koji obećava svetlo na kraju tunela.

    Odgovori

  • GOCA BG

    26.12.2022 #2 Author

    Program zastite vazduha treba da bude glavna tema i najbitnija…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...