Biznis kalendar

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

AgrobiznisBankeIzdvajamoPoslovanjeSvet

16.1.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 4

Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama
Posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa Svetski ekonomski forum se vraća u švajcarski Davos, i to na velika vrata. Najavljen je rekordan... Pet ekonomskih dešavanja koja će obeležiti nedelju pred nama

Posle dve godine pauze zbog pandemije korona virusa Svetski ekonomski forum se vraća u švajcarski Davos, i to na velika vrata. Najavljen je rekordan broj učesnika među kojima su 52 šefa država, 56 ministara finansija, 19 guvernera centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara spoljnih poslova. Izgleda da će im najveći problem biti jedna od glavnih tema foruma – klimatske promene, pošto usred januara u Alpima posle mnogo godina nema snega. Istovremeno, ove nedelje japanska centralna banka održava sastanak o monetarnoj politici, koji investitori sa nestrpljenjem očekuju. Frilenseri ponovo protestuju, ovog puta zbog rešenja koja su im stigla za plaćanje poreza iz 2017. godine, pošto navodno nisu ispoštovani njihovi zahtevi tokom pregovora prošle godine, iako su tada svi članovi radne grupe bili zadovoljni ponuđenim modelima oporezivanja. Srpski poljoprivrednici spremaju se ovih dana za sajam u Berlinu i zimski seminar farmera na Tari, a Republički zavod za statistiku donosi najnovije podatke o prometu u industriji i broju izdatih građevinskih dozvola u novembru prošle godine.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Svetski ekonomski forum u Davosu do 20. januara

Rekordan broj poslovnih ljudi, top menadžera, centralnih bankara i državnika okupiće se ove nedelje na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u švajcarskom zimovalištu Davosu, prvom od 2020. godine i izbijanja pandemije korona virusa. Oni će na skupu od 16. do 20. januara pokušati da reše izazove koji se kreću od globalnih ekonomskih kriza do ekološkog kolapsa.

Na forumu će učestvovati 52 šefa država, 56 ministara finansija, 19 guvernera centralnih banaka, 30 ministara trgovine i 35 ministara spoljnih poslova. Takođe, u švajcarskom zimovalištu će se naći šefovi Ujedinjenih nacija (UN), Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske trgovinske organizacije (STO).

„Svi smo zapali u neku vrstu krize“, rekao je direktor WEF-a Klaus Švab (Klaus Schwab) i dodao da bi Davos trebalo da pomogne da dođe do pomeranja u načinu razmišljanja nakon pandemije.

Banka Japana o monetarnoj politici

Investitori će ove nedelje sa nestrpljenjem čekati završetak dvodnevnog sastanka o monetarnoj politici Banke Japana, zbog spekulacija da bi moglo da dođe do daljeg prilagođavanja kontrole krive prinosa, što je prva faza postepenog ukidanja ogromnih stimulacija. Japanska centralna banka iznenadila je tržišta prošlog meseca potezom koji su investitori videli kao uvod u buduće povećanje kamatnih stopa.

Osnovne potrošačke cene u Tokiju, vodeći pokazatelj trendova u celoj zemlji, porasle su u decembru najbržim tempom u poslednje četiri decenije, premašivši cilj centralne banke od dva odsto sedmi mesec zaredom. Očekuje se da će podaci o nacionalnoj inflaciji, koji bi trebalo da budu objavljeni u petak, takođe pokazati rast.

Davos / Foto: Wikipedia.org

Protest frilensera

Udruženje radnika na internetu održaće danas akciju ispred Ministarstva finansija kako bi iskazali nezadovoljstvo trenutnom situacijom, pošto su frilenseri krajem prošle godine dobili rešenja za naplatu poreza iz 2017. godine. Takođe je najavljeno da će 21. januara ispred ministarstva biti održan protest.

Kako navode iz Udruženja, problem je što njihova prava koja su zahtevali i koja je trebalo da uđu u novi Zakon o porezu na dohodak građana nisu ostvarena. Od 1. januara 2023. godine stupio je na snagu zakon kojim je predviđeno da frilenseri mogu da plaćaju porez prema jednom od dva modela oporezivanja.

Skupovi poljoprivrednika

Međunarodni sajam hrane i poljoprivrede “Green Week” održava se u Berlinu od 20. do 29. januara. Ova internacionalna izložba hrane, poljoprivrede i baštovanske industrije ima tradiciju koja traje od 1926. godine, a na sajmu se očekuju brojni izlagači i posetioci iz Srbije, među kojima i predstavnici više ministarstava. Fokus skupa je na obnovljivim resursima, organskoj poljoprivredi, baštovanstvu i budućnosti ruralnog razvoja.

Osamnaesti zimski seminar farmera u organizaciji Kluba 100P plus biće održan od 22. do 28 januara u hotelima Omorika, Javor i Beli dvor na Tari. Teme ovogodišnjeg predavanja biće nova saznanja iz poljoprivredne struke i nauke, agrarna politika, IPARD program, kao i ponude firmi za mehanizaciju i opremu, mineralna đubriva, pesticide, seme, goriva i maziva, bankarske kredite, osiguranja useva, stoke i drugo.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje indekse prometa u industriji za novembar 2022. godine, kao i broj izdatih građevinskih dozvola u istom mesecu, koje će pokazati kako se kreće tržište nekretnina. Biće poznate i cene na malo poljoprivrednih proizvoda, kao i promene kod naseljenih mesta, opština i gradova u prošloj godini.

  • Anna

    16.1.2023 #1 Author

    Vrlo interesantna dešavanja ove sedmice. Sigurna sam da će i farmeri i poljoprivrednici imati uspeha i na Tari i u Nemačkoj.

    Odgovori

  • Emilija

    16.1.2023 #2 Author

    Interesantno i korisno

    Odgovori

  • GOCA BG

    16.1.2023 #3 Author

    Najvise me zanima sta ce frilenseri da urade…

    Odgovori

  • BRANA19

    17.1.2023 #4 Author

    Nista ne moze da prodje bez nekih protesta…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...