Biznis kalendar

Pet značajnih ekonomskih informacija za narednih sedam dana

BankeBerzaInvesticijeIzdvajamoPoslovanje

9.1.2023 07:01 Autor: Marko Andrejić 2

Pet značajnih ekonomskih informacija za narednih sedam dana Pet značajnih ekonomskih informacija za narednih sedam dana
Sezona praznika je (uglavnom) za nama, a posle kraće pauze danas je za mnoge zaposlene i prvi radni dan u 2023. godini. Verovatno će... Pet značajnih ekonomskih informacija za narednih sedam dana

Sezona praznika je (uglavnom) za nama, a posle kraće pauze danas je za mnoge zaposlene i prvi radni dan u 2023. godini. Verovatno će biti potrebno malo vremena da se svi vrate u pravi kolosek i uobičajenu radnu atmosferu, ali ekonomija ne stoji, pa nas već ove nedelje očekuje nekoliko zanimljivih događaja i informacija značajnih za dalje poslovanje i prognoze o privrednim kretanjima. Narodna banka Srbije u četvrtak će, prvi put u ovoj godini, razmatrati dalje povećanje referentne kamatne stope, na sastanku svog Izvršnog odbora. Istovremeno, nestrpljivo se očekuju podaci o kretanju inflacije u SAD i Japanu, kao i procene privrednog rasta Nemačke, evrozone i Velike Britanije. Počinje i nova sezona objava kvartalnih izveštaja, koji će pokazati koliko su se najveće kompanije izborile sa aktuelnom krizom, i kako su se kretale njihove zarade u odnosu na godinu dana ranije. Republički zavod za statistiku donosi najnovije podatke o cenama ugostiteljskih usluga i industrijskih proizvoda iz uvoza, a saznaćemo i kako se kretao indeks potrošačkih cena, odnosno inflacija u decembru.

Sve ovo možete pronaći u kratkom pregledu nedelje pred nama koji vam je pripremio Biznis.rs.

Prva sednica Izvršnog odbora Narodne banke Srbije u 2023. godini

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučivaće na svojoj sednici u četvrtak, 12. januara, o novom podizanju referentne kamatne stope. Centralna banka je od aprila čak devet meseci uzastopno povećavala ključnu kamatu, tako da je sa jednog procenta stigla do trenutnih pet odsto. Analitičari, ekonomisti i stručnjaci za monetarnu politiku smatraju da će referentna kamata nastaviti da raste bar još nekoliko meseci, imajući u vidu kretanje inflacije, ali i poteze Evropske centralne banke koja će o kamatama ponovo odlučivati početkom februara.

Deluje kao da je i ovog puta jedino pitanje – za koliko povećanje će se odlučiti NBS? Do sada je kamata rasla sedam puta po 50 baznih poena i dva puta po 25, što je donelo ukupan rast od 400 procentnih poena.

Inflacija u SAD i Japanu

Indeks potrošačkih cena u Sjedinjenim Američkim Državama za decembar trebalo bi da bude objavljen u četvrtak, a ekonomisti očekuju da će bazna inflacija porasti za 5,7 odsto u odnosu na godinu ranije. Svaki znak da pritisak na cene nastavlja da popušta mogao bi da učvrsti stav da se Federalne rezerve bliže kraju svog najagresivnijeg ciklusa zaoštravanja monetarne politike u poslednjih nekoliko decenija.

U utorak će biti poznati i podaci o inflaciji u Japanu, a investitori i analitičari nestrpljivo će čekati ovaj izveštaj pošto su prošlomesečne brojke navele tržište da razmišlja o potencijalnoj promeni monetarne politike Banke Japana. Naime, indeks potrošačkih cena u Tokiju u novembru je porastao na najviši nivo u poslednje četiri decenije.

Narodna banka Srbije
Foto: Narodna banka Srbije

Procene privrednog rasta Nemačke, evrozone i Velike Britanije

Nemačka će u petak objaviti procenu godišnjeg rasta BDP-a koja će pokazati uticaj energetske krize na najveću ekonomiju evrozone. Šira evrozona će istog dana objaviti podatke o industrijskoj proizvodnji i trgovini. Visoki troškovi uvoza energije preokrenuli su trgovinski bilans bloka sa suficita na deficit, ali se minus smanjio u oktobru pošto su cene gasa otišle naniže, a posmatrači tržišta smatraju da bi ovaj trend mogao da se nastavi i u novembru.

Velika Britanija će u petak objaviti svoje podatke o privrednom rastu za novembar u kontekstu dvocifrenog nivoa inflacije, štrajkova u saobraćajnom i javnom sektoru i omekšavanja tržišta nekretnina, u trenutku kada se zemlja suočava sa mogućom dugotrajnom recesijom. Analitičari Dojče banke smatraju da će visoka inflacija ostati i ove godine, da nema smanjenja kamatnih stopa do 2024. i da će fiskalna politika postati stroža, dok analitičari iz Barclaysa očekuju da će britanska privreda nastaviti da pada do kraja trećeg kvartala 2023.

Sezona kvartalnih finansijskih izveštaja

Kompanije bi ove nedelje trebalo da počnu da objavljuju svoje izveštaje o zaradama u četvrtom kvartalu prošle godine, a investitori očekuju znake potencijalnog ekonomskog usporavanja. U petak se očekuju izveštaji banaka Wells Fargo, Citigroup, Bank of America i JP Morgan, kompanije BlackRock i avio-prevoznika Delta Airlines i zdravstvenog giganta UnitedHealth Group.

Procene analitičara govore da se očekuje pad indeksa S&P 500 od 1,6 odsto u četvrtom kvartalu, u poređenju sa istim periodom prethodne godine, prema Refinitivu. Pojedini smatraju da su projekcije za 2023. godinu i dalje previše ružičaste, s obzirom na realne rizike od recesije.

Novi statistički podaci

Republički zavod za statistiku objavljuje ove nedelje indekse cena ugostiteljskih usluga i cena proizvođača industrijskih proizvoda iz uvoza za decembar 2022. godine. Takođe, saznaćemo i kako se kretao indeks potrošačkih cena, odnosno inflacija u decembru, kao i indekse cena proizvođača proizvoda poljoprivrede i ribarstva za novembar.

Biće poznat i mesečni statistički bilten za oktobar 2022. godine.

 • Anna

  9.1.2023 #1 Author

  Sedmica u znaku banaka i statističkih podataka, koji će dati sliku onoga što nas čeka u bližoj budućnosti.

  Odgovori

 • TATJANA

  10.1.2023 #2 Author

  Analize su potrebne, ali dosadne

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...