izdaci za hranu i bezalkoholna pića zabeležili rast od 16 odsto

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u martu „teška“ 801 evro

Region

20.4.2023 12:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Potrošačka korpa u Crnoj Gori u martu „teška“ 801 evro Potrošačka korpa u Crnoj Gori u martu „teška“ 801 evro
Vrednost minimalne potrošačke korpe za mart u Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, iznosila 801,1 evro, što je 12 odsto više u odnosu na... Potrošačka korpa u Crnoj Gori u martu „teška“ 801 evro

Vrednost minimalne potrošačke korpe za mart u Crnoj Gori je, prema podacima Monstata, iznosila 801,1 evro, što je 12 odsto više u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Od toga se na izdatke za hranu i bezalkoholna pića odnosilo 374,9 evra, a na izdatke za neprehrambene proizvode i usluge 426,2 evra, prenosi Mina.

“Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u martu ove godine su, u odnosu na isti prošlogodišnji mesec, zabeležili rast od 16 odsto, a izdaci za neprehrambene proizvode i usluge od 8,6 odsto”, navodi se u saopštenju.

Monstat je objavio i da je ukupna vrednost minimalne potrošačke korpe za januar ove godine iznosila 803,3 evra, a za februar 809,4 evra.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

Minimalna potrošačka korpa je u skladu sa minimalnim preporukama Svetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država 2010. godine (USDA Food Guide 2010) o minimalnoj vrednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2.210 kalorija dnevno po osobi.

“Vrednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svetske banke (SB). Vrednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge”, kazali su iz Monstata.

Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosečne cene u tekućem mesecu i mesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo.

Za izračunavanje vrednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cena (CPI).

  • Jj992

    20.4.2023 #1 Author

    NIje ni kod nas drugacije, samo je i ovo malo novca i za minimum.

    Odgovori

  • MAJA

    21.4.2023 #2 Author

    Pa i kod nas se izda a trećina najmanje za hranu

    Odgovori

  • gagica

    23.4.2023 #3 Author

    Kod nas je korpa sve laksa i laksa…

    Odgovori

  • SLAVICA

    23.4.2023 #5 Author

    Svuda je sada tako, inflacija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...