najčešći oročeni depoziti od jedne do tri godine

Građani Crne Gore u bankama drže 2,5 milijardi evra

BankeNovacRegion

20.4.2023 09:58 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Građani Crne Gore u bankama drže 2,5 milijardi evra Građani Crne Gore u bankama drže 2,5 milijardi evra
Prema podacima koje su banke do 31. marta dostavile Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) depoziti građana iznose 2,5 milijardi evra ili 48,23 odsto ukupnih... Građani Crne Gore u bankama drže 2,5 milijardi evra

Prema podacima koje su banke do 31. marta dostavile Centralnoj banci Crne Gore (CBCG) depoziti građana iznose 2,5 milijardi evra ili 48,23 odsto ukupnih u sistemu.

U odnosu na kraj prošle godine kada su iznosili 2,4 milijarde evra, depoziti građana ostvaruju rast od 44,9 miliona ili 1,83 odsto.

Najveći oročeni depozit fizičkog lica u bankarskom sistemu iznosi 26,5 miliona evra, a pravnog 20 miliona evra.

Depoziti pravnih lica iznose 2,68 milijardi evra ili 51,77 odsto ukupnih u sistemu. Posmatrano u odnosu na kraj prošle godine kada su iznosili 2,76 milijardi evra, depoziti pravnih lica ostvaruju pad od 79,7 miliona EUR ili 2,88 odsto, rekli su Pobjedi iz CBCG.

Prema podacima koje imaju u centralnoj banci, ukupni oročeni depoziti građana iznose 562 miliona evra.

“Posmatrano po ročnosti, građani najviše štede u periodu od jedne do tri godine u ukupnom iznosu od 238,7 miliona evra, što predstavlja 42,47 odsto ukupnih oročenih depozita građana”, naveli su iz CBCG.

Što se tiče ostalih podataka, pasivna prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa iznosila je 0,29 odsto i u odnosu na kraj prošle godine beleži povećanje od 0,03 procentna poena, prenosi Mina.

“Pasivna prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa na depozite fizičkih lica iznosila je 0,35 odsto, a pravnih 0,24 odsto. U odnosu na kraj prošle godine, stope na depozite fizičkih lica ostvaruju rast od 0,02 procentna boda, a pravnih 0,05 procentnih poena”, rekli su iz CBCG.

Posmatrano po ročnosti, pasivna prosečna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne depozite u periodu do tri meseca iznosila je 1,84 odsto, dok je u periodu preko pet godina iznosila 1,99 odsto.

Na pitanje šta misle o najavama da bi država mogla emitovati obveznice građanima preko crnogorske berze, da li vide mogućnost da se javljaju građani, kazali su da je Savet CBCG preporučio da se pre donošenja ovakve odluke, pripemi detaljna analiza uticaja na bankarski sistem.

“Naime, emisija obveznica na domaćem tržištu mogla bi usloviti odliv depozita iz banaka, što bi se odrazilo na njihovu likvidnu poziciju, odnosno raspoloživost sredstava koje banke plasiraju ka stanovništvu i privredi. Imajući u vidu potrebu očuvanja finansijske stabilnosti, pomenute rizike treba pažljivo sagledati i biti oprezan prilikom donošenja odluke o zaduživanju države na domaćem tržištu”, objasnili su iz CBCG.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *