realizovano tek 28 odsto planiranih radova

Zbog loše dokumentacije kasne kapitalni projekti u Crnoj Gori

RegionU fokusu

18.4.2023 10:20 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Zbog loše dokumentacije kasne kapitalni projekti u Crnoj Gori Zbog loše dokumentacije kasne kapitalni projekti u Crnoj Gori
Uprava za kapitalne projekte i saobraćaj Crne Gore za prva tri meseca ove godine realizovala je projekte u vrednosti 13,24 miliona evra, ali to... Zbog loše dokumentacije kasne kapitalni projekti u Crnoj Gori

Uprava za kapitalne projekte i saobraćaj Crne Gore za prva tri meseca ove godine realizovala je projekte u vrednosti 13,24 miliona evra, ali to je tek 28 odsto realizacije u odnosu na prvobotni plan, pokazali su podaci Ministarstva finansija.

Prema podacima koji su dostavljeni Vijestima, na preko stotinu projekata ubačenih u kapitalnih budžet radovi nisu ni počeli, prenosi Mina.

Glavni razlozi zbog kojih je u planirane kapitalne projekte utrošeno svega nešto više od četvrtine planiranog novca su neobezbeđena projektna dokumentacija, nepredviđeni dodatni radovi, imovinski sporovi, ali i to što se prilikom usvajanja budžeta u Skupštini ubacuju nespremni kapitalni projekti.

”Do 31. marta realizovano je ukupno 13,24 miliona evra, i odnosi se na projekte koji su započeti u prethodnom periodu. U odnosu na tromesečni plan potrošnje, kojim je predviđeno ukupno 47,1 milion evra za realizaciju projekata kapitalnog budžeta, dosadašnja realizacija, zaključno sa martom, je na nivou od 28,1 odsto”, saopštili su iz Ministarstva.

Oni su naveli da je Uprava za saobraćaj za kapitalne projekte platila 9,5 miliona, a Uprava za kapitalne projekte 3,8 miliona evra. Prema ovogodišnjem kapitalnom budžetu, kojim je predviđeno preko 290 projekata, Uprava za saobraćaj realizovaće investicije vredne 90 miliona evra, a Uprava za kapitalne projekte od 112,7 miliona evra.

Uprava za železnice u razvoj, uređenje i nadzor železničkog saobraćaja treba da ulaži 22,8 miliona evra.

Do završetka procedure ugovaranja neophodnih dodatnih radova, izvođenje radova na samom objektu se, kako navode iz Uprave, obustavlja ili se izvođenje istih prolongira do ugovaranja svih radova koji su neophodni kako bi se ostvarila funkcionalna i tehnološka celina.

Takođe, kazali su i da je realizacija značajnog broja projekata prolongirana usled imovinsko-pravnih odnosa, a čije rešavanje nije u njihovoj nadležnosti.

Upitani da li do kašnjenja u realizaciji projekata dolazi i zbog porasta cena u sektoru građevinarstva, iz Uprave za kapitalne projekte su objasnili da su se zbog toga izvođači obratili nadležnom Ministarstvu finansija koje je krajem decembra usvojilo informaciju kojom je obuhvaćena metodologija za utvrđivanje razlike u cenama i naknadno pripremljene smernicec za njihovu primenu.

Iz Uprave za kapitalne projekte su kazali i da je pre otpočinjanja realizacije nekog projekta neophodno izvršiti pripremne radnje, navodeći da je upečatljivo da su se tokom prethodnih godina odvijale uglavnom već ugovorene aktivnosti na starim projektima, a da novi nisu adekvatno pripremani.

”Na čak 110 projekata obuhvaćenih Kapitalnim budžetom za prošlu godinu nije bilo nikakve realizacije. U drugoj polovini prošle godine Uprava za kapitalne projekte je pristupila rešavanju brojnih otvorenih pitanja koji su usporavali dinamiku realizacije započetih projekata ili čak doveli do njihove obustave, a posebna pažnja je posvećena pripremi novih projekata”, kazali su iz te Uprave.

U prilog tome govori, kako navode, i činjenica da je Uprava za kapitalne projekte u decembru raspisala 34 javna nadmetanja od ukupno 124 koliko ih je bilo prošle godine. Oni su naglasili da je trend pripreme projekata nastavljen i u ovoj godini, pa je značajan broj njih u završnoj fazi pripreme i raspisivanja tendera.

”Ugovaranje i intenzivna realizacija ovih projekata se očekuje u drugoj polovini godine i nastaviće se u narednoj, koja će biti godina izgradnje, a nakon kvalitetne pripreme u tekućoj. Kapitalnim budžetom za prošlu godinu obuhvaćeno je čak 97 novih projekata od ukupno 291 projekta, a koji su najčešće amandmanski uključeni za realizaciju kroz budžet. S obzirom na to da za značajan broj novih projekata još nemamo dostavljenu dokumentaciju od inicijatora zaključuje se da su isti nezreli kandidovani i obuhvaćeni Zakonom o budžetu”, rekli su iz Uprave.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...