Rast plata zbog promena poreza na dohodak

U hrvatskim gradovima od 1. januara ukidaju se prirezi

Region

6.11.2023 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

U hrvatskim gradovima od 1. januara ukidaju se prirezi U hrvatskim gradovima od 1. januara ukidaju se prirezi
Od 1. januara ukidaju se prirezi u Hrvatskoj – veliki gradovi će morati da krpe rupe u svojim budžetima. Kako sada poreska reforma reguliše... U hrvatskim gradovima od 1. januara ukidaju se prirezi

Od 1. januara ukidaju se prirezi u Hrvatskoj – veliki gradovi će morati da krpe rupe u svojim budžetima. Kako sada poreska reforma reguliše i sam porez na dohodak, plate bi trebalo da rastu, ali ne svuda podjednako.

Dok gradovi šalju svoje predloge poreskih stopa na javnu raspravu, izračunato je koliko bi u kom gradu posle toga trebalo da porastu plate i ko će biti na gubitku.

Prosečna plata u Zagrebu od 1.300 evra za zaposlenog sa jednim detetom trebalo bi da od 1. januara poraste za 18 evra. To je rezultat najviših poreskih stopa u Hrvatskoj.

U Splitu, gde je prirez bio 15 odsto, kroz promene poreza na dohodak, efekat će biti kao da je prirez prepolovljen. Prosečna neto plata u Splitu trebalo bi da poraste za 25 evra, piše Poslovni.hr.

U Rijeci će poresko opterećenje biti nešto ispod najvećeg mogućeg, a plate bi trebalo da porastu za 18 evra.

Image by frimufilms on Freepik

Od četiri najveća grada, Osijek će imati najmanje opterećenje platama, koje bi trebalo da porastu za 30 evra.

Građani strahuju da će ovaj novac pre ili kasnije otići u skuplje komunalije.

Ima i gradova koji će smanjiti porez na dohodak, ali će se to uglavnom dešavati u gradovima koji ranije nisu imali prirez. Bjelovarčani će, kao i Sinjani, imati porez na dohodak od 18 odsto. A prirez su odavno ukinuli.

A gradovi koji žive od turizma nameravaju da svoje gubitke nadoknade paušalnom naknadom za objekte za odmor. U Dubrovniku, koji ne menja porez na dohodak, namet za vikendice će porasti na pet evra umesto na jedan i po po kvadratu.

U Puli se ova taksa podiže sa 40 na 199 evra po krevetu, što je povećanje od 400 odsto.

U ostalim gradovima bi od 1. januara moglo da važi – gde država daje, gradovi uzimaju.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...