otplata duga ugrožava likvidnost budžeta

Ministarka finansija RS: Zbog sankcija trpimo finansijske posledice

RegionVesti

4.11.2023 08:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Ministarka finansija RS: Zbog sankcija trpimo finansijske posledice Ministarka finansija RS: Zbog sankcija trpimo finansijske posledice
Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je u petak da Republika Srpska zbog sankcija trpi finansijske posledice. Vidović je, prezentujući u Narodnoj skupštini... Ministarka finansija RS: Zbog sankcija trpimo finansijske posledice

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je u petak da Republika Srpska zbog sankcija trpi finansijske posledice.

Vidović je, prezentujući u Narodnoj skupštini RS Konsolidovani izveštaj o izvršenju entitetskog budžeta za prvih šest meseci ove godine, rekla da su prihodi u ovom periodu za osam odsto niži od planiranih, ocenivši da RS trpi finansijske posledice zbog sankcija, ali i da ispunjava sve svoje obaveze.

„Mi smo pod malo žešćim sankcijama, a ne tihim kad su u pitanju finansijska tržišta“, navela je ministarka finansija.

Kao dokaz za to navela je otplatu duga po osnovu obveznica emitovanih na Bečkoj berzi u iznosu od 336 miliona konvertibilnih maraka (oko 172 miliona evra), koja je, kako je kazala, izvršena pet dana pre roka.

„Kad smo isplatili sredstva za bečke obveznice, pet dana pre roka, dobili smo od Bečke banke sfivt da su sredstva uplaćena, da bi potom od iste banke dobili obaveštenje da će nam sredstva biti vraćena, jer su sredstva da su došla sa ’Nove banke’, a ne ’UniCredit banke’“, kazala Vidović.

Dodala je da je Vlada RS „stupila u akciju da to spreči, jer je to bio povod da oni kažu kako se kasni sa otplatom duga“.

„Onda smo im poslali sve dokumente i kada su ih dobili rekli su – ok. Eto sa kakvim licemernim stavovima se suočavamo“, navela je Vidović.

Predsednica opozicionog Narodnog fronta (NF) Jelena Trivić izjavila je da se RS „nekontrolisano zadužuje“, dodavši da otplata duga ugrožava likvidnost budžeta.

„Problem duga se ne može rešiti konstantnim novim većim zaduženjem, već racionalizacijom troškova, jačim i neselektivnim radom poreskih organa, stvaranjem uslova za dinamičniju privrednu aktivnost, ali sve ove šanse za reforme vlade kontinuiteta su izgubile. To ne može da uradi ova vlada jer spirala duga je već uveliko krenula“, ocenila je Trivić na konferenciji za novinare.

Još je navela da je RS dvostruko zaduženija od Federacije BiH, kao i da je nivo stranih investicija u Republiku Srpsku na rekordno niskom nivou.

„Nivo stranih investicija u poslednje tri godine je na nivou statističke greške od oko 200 do 300 miliona KM (100 do 150 miliona evra) i uglavnom se odnosi na zadržane zarade već postojećih stranih subjekata, a ne na nove investicije“, kazala je Trivić.

Prema njenim rečima, sve to pokazuje da će politika zaoštravanja, tenzija, urušavanja osnovnih ljudskih sloboda, političke nestabilnosti, koju je posebno posle opštih izbora 2022. godine kreirala vlast u RS, voditi ekonomskoj nestabilnosti i slabljenju RS u ekonomskom smislu.

  • ŽIZI

    5.11.2023 #1 Author

    Svi imaju u cilju da unize RS.

    Odgovori

  • Grocka

    5.11.2023 #2 Author

    Logican sled stvari

    Odgovori

  • MAXMAD

    5.11.2023 #3 Author

    Rešiće to svemoćni Dodo.

    Odgovori

  • VALERIJA

    5.11.2023 #4 Author

    Svi trpe neke posledice a niko da ukloni poslednice, do kad če ovako.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    5.11.2023 #5 Author

    Sve to narod najvise oseca..

    Odgovori

  • CIGI

    5.11.2023 #6 Author

    Ma nije mogu, a sta uraditi kako spreciti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...