Nedostatak snega ozbiljno uticao na prihode

U Kolašinu najgora sezona koju pamte

BiznisRegionTurizam

20.2.2024 08:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

U Kolašinu najgora sezona koju pamte U Kolašinu najgora sezona koju pamte
Kolašin ove sezone nije imao ni jedan dan za skijanje, pa su turistički radnici ogorčeni zbog najgore sezone koju pamte, a nedostatak snega ozbiljno... U Kolašinu najgora sezona koju pamte

Kolašin ove sezone nije imao ni jedan dan za skijanje, pa su turistički radnici ogorčeni zbog najgore sezone koju pamte, a nedostatak snega ozbiljno je uticao na prihode.

Direktor Skijališta Crne Gore Đuro Milošević rekao je za Pobjedu da je promet drastično manji u odnosu na prethodnu godinu, ističući da će u budućnosti biti ključno ulaganje u veštačko osnežavanje. On je dodao da očekuju podršku države kako bi se teškoće prevazišle, piše Poslovni dnevnik.

Milošević je najavio da su u januaru ostvarili samo 18 odsto prometa u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je u februaru taj procenat bio samo pet odsto u odnosu na prošlu godinu.

„Ukupan promet za decembar, januar i februar je samo 150.000 evra, dok je prošle godine do 31. marta promet iznosio 1,25 miliona, kada je završena zimska sezona. Ove godine ne očekujemo više od 250.000 za celu sezonu“, rekao je Milošević.

On je još dodao da se suočavaju sa ozbiljnim problemima u funkcionisanju preduzeća i da očekuju pomoć države, posebno za isplatu plata zaposlenima.

„Postupak Agencije za zaštitu tržišne konkurencije (AZK) zaključen je u našu korist za sva dosadašnja davanja iz perioda prethodnih vlada, tako da očekujemo pomoć iz budžeta“, rekao je Milošević.
On je podsetio da je AZK u decembru 2020. godine pokrenula postupak u vezi sa finansijskom podrškom od 250 hiljada evra koju su skijališta dobila za pripremu zimske turističke sezone 2018, a potom i za ostale godine.

Od starne AZK je početkom 2021. godine naloženo Ministarstvu za ekonomski razvoj i turizam da ne dodeljuje subvencije skijalištima, dok se ne završi postupak ispitivanja. AZK je, međutim, utvrdila da su subvencije koje vlada dodeljuje skijalištima u skladu sa Zakonom o kontroli državnih subvencija.

Milošević tvrdi da bi situacija bila potpuno drugačija da je bilo veštačkog snega i da bi postojanje topova za pravljenje veštačkog snega omogućilo produženje sezone.

„Upoređujući situaciju sa drugim skijaškim destinacijama u regionu, poput Jahorine, Kopaonika i Zlatibora, uočavamo da su imali uspešnu sezonu zahvaljujući veštačkom osnežavanju. Iako nisu imali prirodni sneg, zahvaljujući veštačkim stazama uspeli su da produže sezonu i privuku goste“, kaže Milošević.

On je podsetio da problem loše zimske sezone ne pogađa samo skijališta, već i vlasnike privatnih smeštaja, hotela, restorana i kafića, zbog čega narednu zimu ne treba čekati bez topova za veštački sneg.

„Javna nabavka je završena i trebalo je da počnu radovi, ali je bilo problema sa meštanima, pa očekujem da nadležni reše taj problem i da počne prva faza vodosnabdevanja, odnosno dovođenja vode do skijališta“, objasnio je Milošević.

Slično iskustvo loše sezone dele i vlasnici manjih hotela i privatnog smeštaja u Kolašinu, ističući da su ove zime bukvalno ostali bez gostiju. Nedostatak posla je postao toliki da radnicima nisu mogli da isplaćuju plate, što je dodatno pogoršalo ekonomsku situaciju u zajednici.

  • oblak67

    21.2.2024 #1 Author

    pa kad im je cena za kacamak ne daj boze, a kamoli za nocenja itd..

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...