susedna zemlja zaradila 30 miliona evra od projekta ekonomskog državljanstva

Vlada Crne Gore odobrila gradnju 14 kondo hotela

BiznisInfrastrukturaRegion

2.11.2022 13:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Vlada Crne Gore odobrila gradnju 14 kondo hotela Vlada Crne Gore odobrila gradnju 14 kondo hotela
Vlada Crne Gore je do sada odobrila gradnju 14 kondo hotela u okviru projekta za dodelu ekonomskih državljanstava. Prošle nedelje crnogorska vlada je odlučila... Vlada Crne Gore odobrila gradnju 14 kondo hotela

Vlada Crne Gore je do sada odobrila gradnju 14 kondo hotela u okviru projekta za dodelu ekonomskih državljanstava.

Prošle nedelje crnogorska vlada je odlučila da toj listi doda još dva kondo hotela u Tivtu i Budvi. Ovaj program je krajem decembra prošle godine produžen do kraja ove godine, suprotno preporukama Evropske komisije (EK).

Investitor oba novija kondo hotela je kompanija ALK Montenegro, kojoj je partner u Tivtu firma Sofir. Vlasnik ALK Montenegra je ALK nekretnine iz Srbije, vlasništvo Birsene Bajramović, povezane sa Numanom Bajramovićem. On je 2016. godine bio proglašen za biznismena godine 2016, a potom je završio na sudu zbog nelegalne gradnje.

U septembru 2020. godine njegov sin Adnan Bajramović je uhapšen u Crnoj Gori po međunarodnoj poternici NCB Interpol Moskva radi obezbeđivanja njegovog prisustva krivičnom postupku koji se protiv njega vodi zbog sumnje da je počinio krivično delo prevara, zajedno sa još nekoliko lica, preneo je portal Standard.

Crnogorski ogranak te firme ima jednog zaposlenog i trenutno je u minusu 79.700 evra. I srpska krovna kompanija ima jednog zaposlenog, lani je imala ukupno 10.000 evra prihoda i platila nula dinara za porez na dobit.

ALK NEKRETNINE DOO

MAČVANSKA 10, 11050 Beograd (Vračar) , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
1.785.220,72 (2021)
Broj zaposlenih:
1 (2021)

Firma Sofir je osnovana u januaru ove godine i nema nikakvih podataka o broju zaposlenih, kapitalu i prihodu.

Ranije je vlada odobrila izgradnju 12 kondo hotela – sedam u Kolašinu (Breza, Bjelasica 1450, K16, D sa depadansom E, Montis hotel & resort, Magnum i B), po jedan na Žabljaku (Durmitor Hotel and Villas), u Tivtu (Boka Place) i Budvi (Cruiser) i dva u Baru (Amma Resort i Liko Soho).

Iz Agencije za investicije je nedavno saopšteno da je projekat ekonomskog državljanstva, koji je startovao u januaru 2019. godine, do sada doneo 310 miliona evra investitorima, od čega se 188 miliona nalazi na prolaznom računu na koji uplaćuju aplikanti za državljanstvo. Te pare aplikanti čekaju da im se državljanstvo odobri, odnosno ne odobri. Deo koji je pripao državi je 30 miliona evra.

Projekat za sticanje crnogorskog državljanstva sveo se na to da investitori grade zgrade sa stanovima, takozvane kondo hotele i prodaju ih zainteresovanim aplikantima za državljanstvo.

Rok za ovu delatnost istekao je prošle godine, ali je crnogorska vlada projekat produžila na elektronskoj sednici 30. decembra prošle godine iako je tadašnji ministar ekonomije Jakov Milatović kazao da ga neće produžavati zbog stava EU da se kosi sa evropskim propisima. Vlada je, međutim, smanjila obavezu investitora da ulože dva i po miliona evra na jedan milion evra.

Plan je bio da se podeli ukupno 2.000 pasoša. Vlada je do sredine maja ove godine dodelila ukupno 409 ekonomskih državljanstava, od kojih dve trećine Rusima. U 2020. dodeljeno je 109 državljanstava, prošle godine 260, a ove godine 40.

  • BIJUTI27

    2.11.2022 #1 Author

    Zlatni pasoši doveli investitore.. 😀

    Odgovori

  • GOCA BG

    2.11.2022 #2 Author

    Nase komsije su to dobro odradile i dobro zaradile…

    Odgovori

  • BOJANA

    3.11.2022 #3 Author

    Lepo, značiće to za njihovu ekonomiju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...