Zaključenje ugovora o projektovanju i izgradnji do kraja godine

Za izgradnju deonice Mateševo – Andrijevica u pretkvalifikacijama ukupno osam ponuđača

BiznisInfrastrukturaRegion

12.9.2024 09:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Za izgradnju deonice Mateševo – Andrijevica u pretkvalifikacijama ukupno osam ponuđača Za izgradnju deonice Mateševo – Andrijevica u pretkvalifikacijama ukupno osam ponuđača
Na javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju autoputa Bar – Boljare, deonica Mateševo – Andrijevica javilo... Za izgradnju deonice Mateševo – Andrijevica u pretkvalifikacijama ukupno osam ponuđača

Na javni poziv za pretkvalifikaciju za izbor izvođača radova za izradu glavnog projekta i izgradnju autoputa Bar – Boljare, deonica Mateševo – Andrijevica javilo se pet kompanija i tri konzorcijuma, objavila je RTCG pozivajući se na saopštenje crnogorskog Ministarstva saobraćaja za podgorički Gradski portal.

Konačna cena izgradnje druge deonice auto-puta će biti poznata nakon izbora najpovoljnije ponude od strane potencijalnog izvođača, stoji u saopštenju.

„Na osnovu evaluacije Komisije i uz potvrdu EBRD-a biće definisana uža lista ponuđača za sledeću fazu postupka, odnosno ponuđači kvalifikovani za podnošenje ponuda za glavni tender koji se odnosi na pripremu glavnog projekta i izvođenje radova na predmetnoj deonici“, naveli su iz Ministarstva saobraćaja.

Pored javnog poziva za izbor izvođača radova u toku je i javni poziv za izbor inženjera, odnosno, nadzornog organa za vršenje nadzora nad projektovanjem i radovima, administraciju ugovora sa izvođačem radova i podršku upravljanju projektom, u skladu sa FIDIC-ovim uslovima, kao i primenjivim pravnim propisima Crne Gore.

Zaključenje Ugovora o projektovaju i izgradnji te deonice, kako je navedeno u saopštenju, planirano je krajem ove godine, nakon čega će biti stvoreni uslovi za početak izrade glavnog projekta i izvođenje pripremnih radova.

„Uporedo sa tim potrebno je zaključiti Ugovor o kreditu i Ugovor o bespovratnim sredstvima, izabrati nadzor na projektu, kao i niz drugih aktivnosti kao što je na primer eksproprijacija zemljišta“, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva saobraćaja.

Naveli su i da je procenjeno vreme za realizaciju izgradnje druge deonice projekta auto-puta pet godina, od čega jedna godina za izradu glavnog projekta i četiri godine za njegovu izgradnju.

Finansiranje je podržano od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) kreditom u iznosu od 200 miliona evra, kao i bespovratnim sredstvima iz EU fondova, jer je projekat dio indikativnog proširenja Trans-evropske transportne mreže (TEN-T) na Zapadnom Balkanu i Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata za Crnu Goru, i kao takav pogodan za obezbeđenje bespovratnih sredstava iz dostupnih EU fondova.

Preostali iznos za kofinansiranje investicije obezbijedilo bi se iz državnog budžeta“, saopštili su iz Ministarstva saobraćaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.