REGIONALNA REFORMA INSPEKCIJSKOG SISTEMA Nakon Srbije NALED i EBRD sprovešće novi sistem kontrole i u Crnoj Gori

BankeInvesticijeNovacRegionVesti

13.1.2021 11:51 Autor: Ljiljana Begović 0

REGIONALNA REFORMA INSPEKCIJSKOG SISTEMA Nakon Srbije NALED i EBRD sprovešće novi sistem kontrole i u Crnoj Gori REGIONALNA REFORMA INSPEKCIJSKOG SISTEMA Nakon Srbije NALED i EBRD sprovešće novi sistem kontrole i u Crnoj Gori
Nakon podrške reformi inspekcija u Srbiji, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pružiće pomoć u reformi inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori. Uprava za... REGIONALNA REFORMA INSPEKCIJSKOG SISTEMA Nakon Srbije NALED i EBRD sprovešće novi sistem kontrole i u Crnoj Gori

Nakon podrške reformi inspekcija u Srbiji, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), pružiće pomoć u reformi inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori.

Uprava za inspekcijske poslove Crne Gore u procesu je izrade IT sistema za povezivanje svih inspekcija, pa iskustva iz realizacije projekta razvoja sistema eInspektor, koji je implementiran u Srbiji takođe pod okriljem EBRD u saradnji s NALED, biće od velike pomoći, navodi se u saopštenju NALED.

„Poboljšanje poslovnog i investicionog okruženja jedan je od prioriteta EBRD u regionu Zapadnog Balkana, i u skladu sa tim u okviru Inicijative za unapređenje investicione klime i upravljanja, EBRD podržava reformu inspekcija u Srbiji, a od skora i u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Sastanak i rad na laptopu
Foto: Unsplash.com

Sprovođenje programa u Srbiji je već donelo konkretna poboljšanja u efikasnosti rada inspekcijskih službi, što se posebno pokazalo korisnim u cilju kontrolisanja sprovođenja epidemioloških mera tokom pandemije.

„Radujemo se da ćemo stečena znanja i iskustva iskoristiti da podržimo reformu inspekcija u Crnoj Gori u saradnji sa Upravom za inspekcijske poslove.  Evropska banka za obnovu i razvoj omogućila je realizaciju „Projekta unapređenja inspekcijskog nadzora u Crnoj Gori“ angažujući tim NALED koji će pripremiti tri važna instrumenta za jačanje efikasnosti inspekcija u Crnoj Gori“, kaže koordinatorka projekta iz EBRD, Jelena Ćirković.

Nakon kompletnog kreiranja kontrolnih listi, koje se očekuje do aprila naredne godine, one će kao i u Srbiji biti javno dostupne i privrednici će moći, odgovaranjem na niz jednostavnih pitanja, da sami da provere da li posluju u skladu sa zakonom i da bolje razumeju propise.

Inspektori će moći uz pomoć kontrolnih listi i matrica za procenu rizika da rangiraju privredu po nivou rizičnosti i tako odrede prioritete u nadzoru.

„Odgovorni privrednici će na ovaj način biti manje opterećeni kontrolama jer će ih inspektori ređe posećivati, a subjekti kod kojih se utvrdi kršenje propisa biće kontrolisani u intenzivnijoj meri dok ne koriguju poslovanje“,  kaže Milica Anđelković Đoković, koordinatorka za analitiku u NALED.

Digitron i papiri
Foto: Pixabay.com

Kada je reč o Registru subjekata i objekata nadzora, ova objedinjena baza podataka o privredi omogućiće inspektorima da brže dođu do potrebnih podataka o nadziranim firmama i bolje pripreme kontrole što, dugoročno posmatrano, može značiti i smanjenje opterećenja privrednika usled efikasnijih kontrola.

Za implementaciju svih navedenih produkata ovog projekta biti potreban duži period, što je uslovljeno ne samo kompleksnošću sistema, već i umnogome zavisi i od podrške drugih institucija u delu uvezivanja relevantnih registara, navodi se u saopštenju NALED.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...