Istraga berzanskog aranžmana bivšeg predsednika SAD

Regulatori „češljaju“ poslovanje Trampove partnerske firme

BerzaInvesticijeNovacSvetVesti

7.12.2021 17:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Regulatori „češljaju“ poslovanje Trampove partnerske firme Regulatori „češljaju“ poslovanje Trampove partnerske firme
Nadzornici Wall Streeta istražuju aranžman bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) pred najavljeni izlazak na berzu njegove kompanije. Američki regulatori „češljaju“ poslovanje kompanije... Regulatori „češljaju“ poslovanje Trampove partnerske firme

Nadzornici Wall Streeta istražuju aranžman bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa (Donald Trump) pred najavljeni izlazak na berzu njegove kompanije. Američki regulatori „češljaju“ poslovanje kompanije Digital World Acquisition Corp (DWAC), koja je spremna da se spoji sa kompanijom Trump Media and Technology Group (TMTG).

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) zatražila je dokumente o investiranju i trgovanju DWAC. TMTG planira da početkom 2022. godine pokrene aplikaciju za društvene mreže pod nazivom Truth Social, prenosi BBC. U podnesku se navodi da SEC zahteva na uvid informacije koje detaljno opisuju odnos između DWAC i TMGT.

Takođe je navedeno da Regulatorna uprava za finansijsku industriju (FINRA) ispituje dogovor. Pripadnici Demokratske stranke u Senatu zatražili su prošlog meseca od SEC da istraži predloženo spajanje dve firme zbog potencijalnog kršenja zakona o hartijama od vrednosti. DWAC je kompanija za akvizicije posebne namene (SPAC).

SPAC, koje su početkom tekuće godine postale izuzetno popularne na američkom berzanskom tržištu, su „lažne“ kompanije koje su osnovane u svrhu da se spoje sa privatnom firmom kako bi postale javne (da bi izašle na berzu). Međutim, one su izgubile veliki deo popularnosti nakon što neke od kompanija koje su se sa njima spojile nisu uspele da ispune svoje ambiciozne finansijske projekte.

Trampova TMGT saopštila je da je obezbedila milijardu dolara od „različitih grupa institucionalnih investitora“, ne navodeći detalje. Prema medijskim izveštajima vrednost društvene mreže Truth Social procenjena je na blizu četiri milijarde dolara. Bivšem američkom predsedniku i dalje je zabranjeno korišćenje društvenih mreža Twitter i Facebook, nakon upada njegovih pristalica u Kapitol 6. januara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...