u dopisu vladi predviđa se istovetan iznos godišnjih prihoda

Regulatorne agencije u Crnoj Gori planiraju 7,7 miliona evra troškova

RegionU fokusuVesti

12.10.2022 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Regulatorne agencije u Crnoj Gori planiraju 7,7 miliona evra troškova Regulatorne agencije u Crnoj Gori planiraju 7,7 miliona evra troškova
Četiri crnogorske državne regulatorne agencije – za energetiku i regulisane komunalne delatnosti, tržište osiguranja, elektronske komunikacije i poštansku delatnost i elektronske medije – planiraju... Regulatorne agencije u Crnoj Gori planiraju 7,7 miliona evra troškova

Četiri crnogorske državne regulatorne agencije – za energetiku i regulisane komunalne delatnosti, tržište osiguranja, elektronske komunikacije i poštansku delatnost i elektronske medije – planiraju da za narednu godinu zbirno potroše 7,7 miliona evra, dok se očekuje da će isto toliko iznositi i njihovi prihodi.

Vijesti pišu da se to navodi u predlozima njihovih finansijskih planova koji su ušli u skupštinsku proceduru zajedno sa planovima rada za narednu godinu, prenosi Mina.

Prema predlozima finansijskih planova, Regulatorna agencija za energetiku i regulisane komunalne delatnosti (REGAGEN) će potrošiti 1,57 miliona, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku delatnost (EKIP) 3,93 miliona, Agencija za nadzor osiguranja (ANO) 1,13 miliona, a Agencija za elektronske medije (AEM) 1,09 miliona evra.

REGAGEN je za sledeću godinu planirala da prihoduje 1,57 miliona evra, uglavnom od godišnjih naknada za korišćenje izdatih licenci i za korišćenje statusa zatvorenog distributivnog sistema. Rashodi poslovanja projektovani su na 1,44 miliona evra, što je četiri odsto više nego prošle godine, dok se dodatnih 132 hiljade odnose na rezerve i amortizaciju. Za pokriće troškova i naknada zarada, uključujući i doprinose na teret poslodavca, planirano je izdvajanje od 941.000 evra. Zarade se odnose na 42 zaposlena, od čega njih 19 radi u sektoru energetike u stručnoj službi, a 23 zaposlena (uključujući i pet mandatnih pozicija) predstavljaju “zajedničke resurse”.

EKIP projektuje 3,93 miliona prihoda. Njihovu strukturu čine naknade za poslove regulacije i nadzora tržišta elektronskih komunikacija i to od 1,73 miiona, dok se od naknada za korišćenje radio-frekvencija očekuje 1,49 miliona evra, što je na prošlogodišnjem nivou. Planirani rashodi ove agencije za narednu godinu iznose 3,93 miliona, uključujući rezervu, od čega će na bruto zarade zaposlenih i članova Saveta otići 1,99 miliona evra.

ANO planira da ostvari 1,14 miliona EUR, prvenstveno po osnovu godišnje naknade za vršenje nadzora nad poslovanjem i licenciranjem kompanija na tržištu osiguranja. U predlogu izveštaja se navodi da su prilikom planiranja tržišne premije za ovu godinu, koja predstavlja osnov za obračun prihoda u narednoj, uzete analize i projekcije po kojima bruto fakturisana premija ostvarena na tržištu osiguranja u prošloj godini iznosi 99,8 miiiona, dok je ona za prvih osam meseci ove godine 74,1 milion evra. Izdaci za bruto zarade zaposlenih planirani su u iznosu od 661,44 hiljade evra, a rashodi za materijal i usluge 191,66 hiljada evra.

Predlog finansijskog plana AEM-a za narednu godinu predviđa prihode od 1,09 miliona. Skoro dve trećine ovih prihoda se odnose na naknade za pruženje AVM usluga na zahtev, odnosno 710,33 hiljade evra, dok ostali dio prihoda čine naknade za emitovanje. Ukupni rashodi su 1,09 miliona evra, od čega se polovina odnosi na zarade direktora i 26 zaposlenih.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...