Ulaganje povezano sa projektom rezidencijalnog naselja

Rekonstrukcijom Avala Filma uz filmski studio planirana i izgradnja 3.000 stanova

NekretnineNovacSrbijaVesti

18.7.2022 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Rekonstrukcijom Avala Filma uz filmski studio planirana i izgradnja 3.000 stanova Rekonstrukcijom Avala Filma uz filmski studio planirana i izgradnja 3.000 stanova
Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta izjavio je da češka kompanija SEBRE planira rekonstrukciju kompleksa Avala Filma Beograd. Češki investitor dolazi sa planom da filmski... Rekonstrukcijom Avala Filma uz filmski studio planirana i izgradnja 3.000 stanova

Ambasador Češke Republike Tomaš Kuhta izjavio je da češka kompanija SEBRE planira rekonstrukciju kompleksa Avala Filma Beograd. Češki investitor dolazi sa planom da filmski studio vrati među glavne centre filmske produkcije u Evropi, odnosno na mesto gde je Avala Film pripadao do devedesetih godina prošlog veka.

Taj projekat je 2019. godine dobio status „Projekta od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju“. Uz filmski studio, kako je najavio ambasador, planirana je i izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi.

“SEBRE je isplanirao modernizaciju i prenos znanja iz aktivnih evropskih filmskih studija, kao što je filmski studio Barrandov u Pragu. Cilj je proizvodnja novih filmova, kao i digitalizacija starih. Čitav kompleks obuhvata više od 40.000 metara kvadratnih, pri čemu je predviđeno da zastareli ili nefunkcionalni objekti budu potpuno modernizovani”, naveo je Kuhta u intervju za Real estate magazin.

Kako je objasnio, ulaganje u filmske studije povezano je sa projektom rezidencijalnog naselja, sa posebnim naglaskom na visokom kvalitetu zaštite životne sredine.

“Autor stambene zone je istaknuti češki arhitekta Stanislav Fiala, nosilac niza priznanja u Republici Češkoj, među kojima su arhitekta godine, građevinski objekat godine. Rezidencijalnim projektom predviđena je izgradnja oko 3.000 stanova za 8.000 ljudi, uključujući školu, obdanište i dom zdravlja”, istakao je Kuhta.

Kako podseća N1, građanski aktivisti su tokom 2020. godine, za vreme ranog javnog uvida u urbanistički plan za prostor Avala filma, u više navrata protestovali, navodeći da izgradnja stambenog kompleksa na tom prostoru podrazumeva seču šume u Košutnjaku.

Vlasnik Avala filma je tada odgovarao da njihov plan izgradnje nije na prostoru na kojem se nalazi park Košutnjak, koji je u javnoj upotrebi, već na „zapuštenom prostoru“, s druge strane Ulice kneza Višeslava, gde se trenutno nalaze filmski studiji.

Gradski urbanista Marko Stojčić izjavio je u septembru 2020. godine da seče šume na Košutnjaku neće biti, te da je Komisija za planove Skupštine grada zaustavila izradu plana za prostor Avala filma.

Iz pokreta Ne davimo Beograd tada je, međutim, saopšteno da su dobili odgovor gradskog Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove, u kome se navodi da je plan detaljne regulacije za Košutnjak još u proceduri.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...