Novim fabrikama potrebno vreme da povećaju proizvodnju i ostvare prihod

Rekordan prihod Tesle peti kvartal zaredom

BerzaNovacSvetVesti

21.10.2021 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Rekordan prihod Tesle peti kvartal zaredom Rekordan prihod Tesle peti kvartal zaredom
Kompanija Tesla, koja je nadmašila očekivanja Wall Street investitora o prihodima u trećem kvartalu zahvaljujući rekordnim isporukama, saopštila je da će nove fabrike i... Rekordan prihod Tesle peti kvartal zaredom

Kompanija Tesla, koja je nadmašila očekivanja Wall Street investitora o prihodima u trećem kvartalu zahvaljujući rekordnim isporukama, saopštila je da će nove fabrike i prepreke u lancu snabdevanja izvršiti pritisak na marže.

Najvredniji svetski proizvođač električnih automobila bolje je od konkurenata izdržao pandemiju i globalnu krizu u lancu snabdevanja, ostvarivši rekordan prihod peti uzastopni kvartal, podstaknut povećanjem proizvodnje u njegovoj kineskoj fabrici.

Ali kompanija koju vodi milijarder Ilon Mask (Elon Musk) suočava se sa izazovima u narednim kvartalima zbog poremećaja lanca snabdevanja i vremena potrebnog za povećanje proizvodnje u novim fabrikama u Berlinu i Teksasu.

„Pred nama je prilično putovanje u realizaciji proizvodnje“, rekao je glavni finansijski direktor Zahari Kirkhorn (Zachari Kirkhorn), misleći na nove fabrike.

Oscilacije cena sirovina, poput nikla i aluminijuma, stvorile su „neizvesno okruženje u pogledu strukture troškova“, dodao je on.

Uprkos tome, rekao je da je Tesla znatno ispred svog plana da ove godine poveća isporuke za 50 procenata.

„Proizvodnja u četvrtom kvartalu će u velikoj meri zavisiti od dostupnosti delova, ali mi težimo daljem rastu“, rekao je on.

Kretanje vrednosti akcija kompanije Tesla u poslednjih mesec dana/Izvor: Google – Nasdaq

Tesline akcije porasle su ove godine za oko 23 procenta, a u sredu su imale pad oko 0,6 odsto.

Sam Mask nije bio prvi put prisutan na tromesečnom sastanku analize poslovanja, što je razočaralo investitore željne da čuju najnovije planove slavnog izvršnog direktora.

Prihodi u trećem kvartalu porasli su na 13,76 milijardi dolara sa 8,77 milijardi dolara godinu dana ranije, blago premašivši očekivanja analitičara.

Ukupna prosečna cena Tesle je pala pošto je prodala više jeftinijih automobila Model 3 i Model Y, ali je podigla cene u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kompanija je ostvarila porast prodaje u Kini, pošto je njena jeftina fabrika u Šangaju nadmašila fabriku Tesla u Fremontu u Kaliforniji po proizvodnji.

Prestižni automobilski brend takođe namerava da koristi bateriju od litijum gvožđe fosfata (LFP), koja je jeftinija od tradicionalnih, ali nudi niži domet, u modelima koji se prodaju izvan Kine. Analitičari kažu da će to pomoći u smanjenju troškova i rešavanju nedostataka.

Očekivalo se da će prva vozila opremljena sa vlastitim baterijskim ćelijama biti isporučena početkom sledeće godine, iako nije saopšteno u koji model će se ugrađivati. Mask je u septembru prošle godine rekao da će korišćenje sopstvenih baterija omogućiti Tesli da ponudi automobil po ceni od 25.000 dolara za tri godine.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...