Nedeljni promet manji 17,91 odsto

Republička direkcija za robne rezerve počela otkup na Produktnoj berzi  

AgrobiznisSrbijaVesti

12.7.2024 16:27 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Republička direkcija za robne rezerve počela otkup na Produktnoj berzi   Republička direkcija za robne rezerve počela otkup na Produktnoj berzi  
Tokom nedelje za nama najveća pažnja na Produktnoj berzi bila je usmerena na početak kupovine merkantilne pšenice roda 2024. godine od strane Republičke direkcije... Republička direkcija za robne rezerve počela otkup na Produktnoj berzi  

Tokom nedelje za nama najveća pažnja na Produktnoj berzi bila je usmerena na početak kupovine merkantilne pšenice roda 2024. godine od strane Republičke direkcije za robne rezerve. Prijavljivanje je počelo 11. 07. 2024. godine putem internet stranice Produktne berze, a već tokom prva dva dana primetno je bilo veliko interesovanje poljoprivrednih gazdinstava.

Tržište je u odnosu na sedam dana ranije bilo mirnije, te je promet bio manji za 17,91 odsto. Prometovano je 3.534 tone robe, ukupne finansijske vrednosti 84.500.680 dinara.

Negativan trend cena nastavio se i ove sedmice, osim kada je u pitanju soja kod koje se beleži rast. Primarna kultura u trgovanju ponovo je bila pšenica.

Na tržištu kukuruza tražnja je bila veća od ponude. Za razliku od prethodne sedmice, kada je aktivnost na tržištu kukuruza bila izuzetno slaba, ove sedmice je prometovano 810 tona robe više.

Kukuruzom se trgovalo u cenovnom rasponu od 17,50 do 18,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize na aflatoksin. Ponder cena iznosila je 17,81 din/kg bez PDV-a (19,59 din/kg sa PDV-om), te je primetan pad cene u odnosu na prethodnu nedelju od 1,45 odsto. U ukupnom obimu prometa kukuruz je ove sedmice učestvovao sa 31 odsto udela

U strukturi prometa dominantno mesto zauzela je pšenica sa ukupno prometovanom količinom od 2.125 tona, te je ona činila 60 procenata nedeljnog prometa. Tražnja za pšenicom je tokom čitave sedmice bila slaba i na nižem cenovnom nivou od ponude.

Učesnici na tržištu su delimično bili suzdržani i zbog iščekivanja kupovine pšenice od strane Republičke direkcije za robne rezerve. Berzanski ugovori zaključeni su u cenovnom rasponu od 20,10 do 22,00 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta I pariteta. Ponder cena iznosila je 20,74 din/kg bez PDV-a (22,82 din/kg sa PDV-om), te je primetan pad cene od 0,74 odsto.

Tržište soje ni ove sedmice nije beležilo veću aktivnost, kao ni uljane repice.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.