REPUBLIKANCI BLOKIRALI ZAHTEV ZA OPOZIV TRAMPA Demokrate najavile da će tražiti glasanje u utorak

SvetVesti

11.1.2021 19:09 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

REPUBLIKANCI BLOKIRALI ZAHTEV ZA OPOZIV TRAMPA Demokrate najavile da će tražiti glasanje u utorak REPUBLIKANCI BLOKIRALI ZAHTEV ZA OPOZIV TRAMPA Demokrate najavile da će tražiti glasanje u utorak
Republikanci u Predstavničkom domu blokirali su u ponedeljak zahtev demokrata za rezoluciju kojom se potpredsednik Majk Pens poziva da pokrene postupak izmena i dopuna... REPUBLIKANCI BLOKIRALI ZAHTEV ZA OPOZIV TRAMPA Demokrate najavile da će tražiti glasanje u utorak

Republikanci u Predstavničkom domu blokirali su u ponedeljak zahtev demokrata za rezoluciju kojom se potpredsednik Majk Pens poziva da pokrene postupak izmena i dopuna američkog ustava što bi omogućilo sklanjanje predsednika Donalda Trampa s funkcije.

Foto: Tanjug/AP

Demokrate u parlamentu tražile su dogovor o tome da se rezolucija odmah stavi na raspravu, ali su je republikanci zaustavili, prenosi Rojters.

Demokrate su najavile da će tražiti glasanje o rezoluciji i u utorak, kada će se glasovi beležiti.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nansi Pelosi kaže da će razmotiti da se pozove na 25. amandman kako bi Tramp bio smenjen pre isteka mandata 20. januara, a nakon što su republikanci blokirali inicijalni pokušaj da se to učini.

Foto: Tanjug/AP

Pelosi je rekla da demokrate, koje imaju većinu u Predstavničkom domu, pozivaju potpredsednika Majka Pensa da odgovori u roku od 24 sata nakon što zakon bude usvojen, jer ga to obavezuje da opozove Trampa po 25. amandmanu, preneo je Rojters.

„Naš sledeći korak će biti da omogućimo da se opoziv sprovede do kraja. Predsednik je pretnja za Ameriku i to je hitna stvar, zbog čega će to biti naša sledeća akcija“, rekla je Pelosi.

Član o opozivu, ukazuje na Trampove ponovljene tvrdnje da je pobedio na izborima i njegov govor okupljenima 6. januara pre nego što su pro-Trampovi izgrednici upali u Kapitol, prenosi CNN.

Takođe se citira Trampov poziv sa republikanskim državnim sekretarom iz Džordžije, gde ga je predsednik pozvao da „pronađe“ dovoljno glasova da Tramp pobedi u toj državi.

Tanjug/AP

„U svemu tome, predsednik Tramp je ozbiljno ugrozio bezbednost Sjedinjenih Država i vladinih institucija“, piše u rezoluciji.

Dodaje se da je „pretio integritetu demokratskog sistema“ i ometao mirnu tranziciju vlasti.

Rezolucija o opozivu prvi je korak demokrata ka održavanju glasanja o impičmentu ove nedelje.

Vreme glasanja za opoziv još nije određeno, mada se očekuje da će se to dogoditi u sredu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...