Švedska centralna banka u borbi protiv inflacije

Riksbanka povisila kamatne stope za jedan odsto

BankeEUNovacVesti

20.9.2022 11:50 Autor: Vladimir Jokanović 4

Riksbanka povisila kamatne stope za jedan odsto Riksbanka povisila kamatne stope za jedan odsto
Švedska centralna banka, Riksbanka odlučila je u utorak da povisi kamatne stope za jedan odsto na 1,75 procenata, što je najviše u proteklim decenijama,... Riksbanka povisila kamatne stope za jedan odsto

Švedska centralna banka, Riksbanka odlučila je u utorak da povisi kamatne stope za jedan odsto na 1,75 procenata, što je najviše u proteklim decenijama, usled obuzdavanja visoke inflacije.

Očekuje se da će iz istog razloga tokom tekuće nedelje još nekoliko centralnih banaka povisiti stope od 0,5 do 0,75 odsto. To su američki Fed, Švajcarska nacionalna banka, Banka Engleske i norveška Norges banka, prenosi Financial Times.

Švedska centralna banka bila je jedna od poslednjih koja je podigla kamatne stope, koje su do aprila bile na nuli. Povećanje kamatnih stopa usledilo je kao odgovor na inflaciju, koja je u avgustu dostigla devet odsto, najviše od 1991. godine.

Povećanje kamatne stope za jedan odsto najviše je od kada je devedesetih godina uveden režim ciljane inflacije do dva odsto, a ujedno je i najveće povećanje bilo koje velike zapadnoevropske centralne banke u ovoj godini.

„Inflacija je previsoka. To podriva kupovnu moć domaćinstava i otežava kompanijama i građanima da planiraju svoje finansije. Monetarna politika sada treba dodatno da se pooštri kako bi se inflacija vratila“ u ciljane okvire, saopštila je Riksbanka.

Švedska centralna banka najavila je da će povećati kamatne stope za dodatnih 0,5 odsto u novembru i 0,25 procenata u februaru.

 • MIŠKOVIĆ

  20.9.2022 #1 Author

  Svi podižu kamate

  Odgovori

 • GOCA BG

  20.9.2022 #2 Author

  Nista iznenadjujuce,tek ce biti povecanja…

  Odgovori

 • TATJANA

  21.9.2022 #3 Author

  Oni su jos i dobri, kako ostali funkcionisu

  Odgovori

 • MAJA

  21.9.2022 #4 Author

  Sto na nase depozite kod banaka ne rastu kamate

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...