Energetika u srži ukrajinske krize

Rublja ojačala prema dolaru, SAD povećale uvoz dizela iz Rusije

AnalizaEUSvetU fokusuVesti

8.2.2022 15:54 Autor: Vladimir Jokanović 3

Rublja ojačala prema dolaru, SAD povećale uvoz dizela iz Rusije Rublja ojačala prema dolaru, SAD povećale uvoz dizela iz Rusije
Rublja je u utorak dostigla najjaču vrednost u odnosu na dolar nakon što su lideri Rusije i Francuske razgovarali dan ranije u Moskvi. Razgovor... Rublja ojačala prema dolaru, SAD povećale uvoz dizela iz Rusije

Rublja je u utorak dostigla najjaču vrednost u odnosu na dolar nakon što su lideri Rusije i Francuske razgovarali dan ranije u Moskvi. Razgovor predsednika dve zemlje, Vladimira Putina i Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) ohrabrio je investitore koji su prepoznali znakove deeskalacije između Rusije i Zapada.

Rublja je ojačala za 0,5 odsto, na oko 75 rublji prema dolaru, što je najjači nivo od 13. januara, prenosi Reuters. Analitičari ocenjuju da bi rublja mogla da se održi na nivou između 73 i 75 za dolar. Ruska valuta ojačala je za 0,6 procenata u odnosu na evro, a njome se trgovalo za 85,79 za jedan evro.

Agencija Fitch ocenila je da bi oštre sankcije prema Rusiji mogle da imaju negativne implikacije na rejting država i banaka. Iako analitičari agencije ne predviđaju invaziju u punom obimu, Fitch ističe da su tenzije oko Ukrajine povećale rizik od sukoba i dalekosežnijih sankcija.

Sve jasnije se ispostavlja da je u osnovi ukrajinske krize pitanje gasovoda „Severni tok 2“. Francuski ministar ekonomije i finansija Bruno Le Mer (Bruno Le Maire) naveo je jedna od ključnih tačaka izlaska iz krize puštanje gasovoda u rad.

„Neće se SAD suočiti sa posledicama sukoba u Ukrajini, već Evropljani u pogledu cena struje. Otvaranje gasovoda Severni tok 2 jedna je od ključnih tačaka u pregovorima i nesumnjivo jedna od ključnih tačaka za izlazak iz krize sa Rusijom“, rekao je francuski ministar, prenose Ria Novosti, pozivajući se na radio France Inter. On je dodao da je pitanje puštanja gasovoda strateško i za Evropu i za Rusiju.

Foto: Pixabay.com

Posle posete nemačkog kancelara Olafa Šolca (Olaf Scholz) Vašingtonu, očigledno je da je da Berlin zastupa isti stav kao i Pariz. Prema izveštajima medija, pitanje gasovoda ostalo je prepreka u savezništvu između Nemačke i SAD, jer je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) odlučan u njegovom zaustavljanju kako bi se kaznila Rusija, dok je Šolc ostao uzdržan.

Nepristajanje Berlina da podrži sankcionisanje Rusije zaustavljanjem gasovoda u slučaju napada na Ukrajinu, CNN navodi kao razlog za otkazivanje sastanka nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok (Annalena Baerbock) sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu.

Dodatni razlog je navodno što Nemačka odbija da pruži Ukrajini bilo kakvu vojnu pomoć.

Istovremeno, SAD će ovog meseca uvesti najviše dizel goriva iz Rusije u prethodne tri godine. Prema navodima Bloomberga SAD su kupile više od 1,55 miliona barela dizel goriva iz Rusije za isporuku u februaru, što je najviše od 2019. godine.

Prema ocenama ruskih analitičara političke nesuglasice između SAD i Rusije, kao ni prelazak na „zelene izvore energije“ neće ometati uvoz ruskih energenata, sve dok SAD imaju problem sa sopstvenim kapacitetima i nivoom zaliha. Dok je tako, uvoz ruskog dizela ostaće na povišenom nivou.

  • ZVE84

    8.2.2022 #1 Author

    Svako događanje na zapadu utiče na cenu barela nafte ka celom svetu.

    Odgovori

  • DANIJELA

    8.2.2022 #2 Author

    Bitno je da i pored svih nesuglasica koje imaju Rusija i SAD imaju dobru razmenu dobara.

    Odgovori

  • MIŠKOVIĆ

    9.2.2022 #3 Author

    Agencija Fitch ocenila je da bi oštre sankcije prema Rusiji mogle da imaju negativne implikacije na rejting država i banaka

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.