Članovi sindikata Nezavisnost traže rast zarada od 10 do 20 odsto

Rukovodstvo Galenike štrajkačima nudi povećanje plata, poziva na povratak u hale

PoslovanjeSrbijaVesti

20.3.2024 08:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Rukovodstvo Galenike štrajkačima nudi povećanje plata, poziva na povratak u hale Rukovodstvo Galenike štrajkačima nudi povećanje plata, poziva na povratak u hale
Rukovodstvo farmaceutske kompanije Galenika u Zemunu pozvalo je deo zaposlenih da obustave štrajk i obećala im povećanje zarada u fiksnom iznosu. U saopštenju poslovodstva... Rukovodstvo Galenike štrajkačima nudi povećanje plata, poziva na povratak u hale

Rukovodstvo farmaceutske kompanije Galenika u Zemunu pozvalo je deo zaposlenih da obustave štrajk i obećala im povećanje zarada u fiksnom iznosu.

U saopštenju poslovodstva koje je prenela agencija Beta navedeno je da Galenika posluje u skladu sa svim zakonima Srbije i kontinuirano ulaže u unapređenje uslova rada, bezbednost i razvoj zaposlenih.

„Galenika u kontinuitetu sprovodi dijalog sa predstavnicima dva reprezentativna sindikata. Rezultat dijaloga u prethodnih šest godina, od kada je Galenika deo brazilske NC grupe, je da su zarade zaposlenih povećavane svake godine, a u 2023. godini u odnosu na 2022. prosečna zarada zaposlenih je povećana 18 odsto“, navodi se u saopštenju.

Radnici predvođeni sindikatom Nezavisnost od ponedeljka su u štrajku i traže povećanje plata od februara, i to 15 do 20 odsto za radnike u proizvodnji i deset odsto za zaposlene u propratnim delatnostima.

Prema rečima predsednika štrajkačkog odbora Zorana Pantelića u Galenici je oko 700 zaposlenih, od čega je 500 u Srbiji, a štrajkuju članovi sindikata Nezavisnost, njih oko 250.

Rukovodstvo, sa druge strane, tvrdi da je u štrajku 20 odsto zaposlenih.

U saopštenju se dodaje da je poslovodsto donelo odluku da i ove godine uveća zarade, u fiksnom iznosu, što je prihvatio jedan od dva reprezentativna sindikata.

Prvi deo povećanja primenjuje se, kako je navedeno, od februarske zarade, a drugi deo od junske.

Ističe se da će to ukupno povećanje, za zaposlene sa najnižim zaradama iznositi 16 odsto.

„Kao odgovorna kompanija, Galenika kontinuirano ulaže u unapređenje uslova rada. Za zaposlene su između ostalog obezbeđeni autobuski prevoz, topli obrok u kantini, dodatno privatno zdravstveno osiguranje, plaćeni noćni rad u procentu većem od onog predviđanog zakonom, kao i godišnji bonus za ostvarenje predviđenih planova“, saopštilo je rukovodstvo te firme.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...