Prvi probni let planiran za 2023. godinu

Rusija i Kina najavile proizvodnju aviona velikog dometa

BiznisInfrastrukturaSvetVesti

26.1.2021 09:27 Autor: Julijana Vincan 0

Rusija i Kina najavile proizvodnju aviona velikog dometa Rusija i Kina najavile proizvodnju aviona velikog dometa
Proizvodnja širokotrupnog aviona velikog dometa CR929, koji su zajednički napravile Rusija i Kina, trebalo bi da počne 2021. godine. To je objavio šangajski Icaj... Rusija i Kina najavile proizvodnju aviona velikog dometa

Proizvodnja širokotrupnog aviona velikog dometa CR929, koji su zajednički napravile Rusija i Kina, trebalo bi da počne 2021. godine. To je objavio šangajski Icaj global, pozivajući se na glavnog inženjera za preliminarna istraživanja Kineske korporacije komercijalnog vazduhoplovstva (SOMAS) Čžan Čžigana.

On je objasnio da će montaža prvog primerka aviona značiti da su strane usaglasile i utvrdile parametre aviona, kao što je oblik trupa, njegova veličina, osnovne materijale i izbor glavnih dobavljača.

„Ako bude moguće, mi se iskreno nadamo, da će neki od osnovnih sistema imati dva ili više dobavljača“, kaže inženjer i ukazuje da će to obezbediti kontinuirano poslovanje.

Avion sleće na pistu na aerodromu
Foto: Pixabay.com

Rusko-kineski projekat širokotrupnog aviona velikog dometa realizuje se od 2014. godine. Avion zajednički prave Ujedinjena avionska korporacija i kompanija Craic, deo kineske kompanije SOMAS, sa sedištem u Šangaju.

Ruska strana je odgovorna za konzole krila, srednji deo i mehanizaciju krila, a kineska za trup, prednji deo aviona i krila.

Bazna verzija aviona CR929-600 može da preveze 280 putnika na udaljenost do 12.000 kilometara. Avioni će se sastojati iz modifikacije sa produženim trupom CR929-700 i skraćenim trupom CR929-500. Prvi probni let planiran je za 2023. godinu, prenosi Sputnik.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...