oporavila se jedna od najvećih ekonomija sveta

Ruski BDP dostigao pretpandemijski nivo

SvetVesti

8.9.2021 13:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ruski BDP dostigao pretpandemijski nivo Ruski BDP dostigao pretpandemijski nivo
Ruska ekonomija se oporavila od krize izazvane pandemijom korona virusa u junu, pri čemu je bruto domaći proizvod zemlje (BDP) dostigao nivo pre pandemije,... Ruski BDP dostigao pretpandemijski nivo

Ruska ekonomija se oporavila od krize izazvane pandemijom korona virusa u junu, pri čemu je bruto domaći proizvod zemlje (BDP) dostigao nivo pre pandemije, izjavio je u sredu premijer Mihail Mišustin na plenarnoj sednici moskovskog finansijskog foruma.

„Prema preliminarnim procenama Rostata, rast BDP-a iznosio je 4,8 odsto u prvoj polovini godine. Ta stopa je znatno viša od one koju s kojom smo oprezno kalkulisali pre godinu dana prilikom pripreme nacionalnog plana oporavka i premašuje nivoe pre pandemije“, rekao je Mišustin, prenosi agencija TASS.

Budžetski prihodi su, dodao je, nedavno značajno porasli zbog mera koje su preduzele vlasti, pri čemu su na kraju avgusta „za otprilike jednu trećinu nadmašili nivo na kojem su bili na isti datum prošle godine“.

„Prema Rostatu, nivo nezaposlenosti je u julu iznosio 4,5 procenata, a investiciona potražnja je takođe postala ključni pokretač poboljšanja ekonomske situacije ove godine“, napomenuo je Mišustin.

Prema njegovim rečima, „fiksne investicije su porasle za više od sedam odsto u prvoj polovini godine u poređenju sa istim periodom 2020“.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...