Putin čestitao Gazpromu izgradnju gasovoda Severni tok 2

Sada Evropljani imaju reč, poručio ruski predsednik

BiznisEUInfrastrukturaSvetVesti

30.12.2021 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sada Evropljani imaju reč, poručio ruski predsednik Sada Evropljani imaju reč, poručio ruski predsednik
Ruska strana završila je zadatak stvaranja Severnog toka 2, a sada Evropljani imaju reč, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa generalnim... Sada Evropljani imaju reč, poručio ruski predsednik

Ruska strana završila je zadatak stvaranja Severnog toka 2, a sada Evropljani imaju reč, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa generalnim direktorom Gazproma Aleksejem Milerom.

„To su pitanja koja naši partneri u Evropi moraju da reše. Sada je to na njima. Zajedno sa našim partnerima, inače evropskim kompanijama, završili smo zadatak izgradnje ove dodatne trase. Severni tok 2 je spreman da krene“, rekao je Putin, prenosi TASS.

On je kompaniji Gazprom i partnerima u izgradnji gasovoda čestitao završetak posla. Ruski predsednik istakao je da čim partneri u Evropi budu odlučili da počnu sa radom „velike dodatne količine ruskog gasa odmah će početi da pritiču u Evropu“.

Miler je rekao da je Gazprom završio punjenje gasom druge cevi i da je gasovod u potpunosti u funkciji. Severni tok 2 se proteže od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke i sastoji se od dve cevi ukupnog kapaciteta 55 miliona kubnih metara gasa godišnje. Izgradnja cevovoda okončana je u septembru.

Proces sertifiacije je pokrenut, ali je u novembru obustavljen, jer je nemački regulator zahtevao formiranje podružnice operatera u Nemačkoj, koja mora ponovo da se prijavi, a zatim bi proces sertifikacije trebalo da se nastavi. Prema najavama taj proces trebalo bi da bude završen u drugoj polovini 2022. godine.

Stalni ambasador Rusije pri Evropskoj uniji, Vladimir Čižov rekao je da će na kraju evropski potrošači patiti zbog kašnjenja sertifikacije Severnog toka 2.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...