ključne poruke dva predsednika

Samit Bajden-Putin: 10 lekcija iz komunikacije i liderstva

LifestyleVestiZanimljivosti

17.6.2021 19:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Samit Bajden-Putin: 10 lekcija iz komunikacije i liderstva Samit Bajden-Putin: 10 lekcija iz komunikacije i liderstva
Sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Baiden) i ruskog predsednika Vladimira Putina u Ženevi pružio nam je nekoliko važnih lekcija iz komunikacije i rukovođenja... Samit Bajden-Putin: 10 lekcija iz komunikacije i liderstva

Sastanak američkog predsednika Džoa Bajdena (Joe Baiden) i ruskog predsednika Vladimira Putina u Ženevi pružio nam je nekoliko važnih lekcija iz komunikacije i rukovođenja korporativnim sektorom, prenosi Forbes.

Bivši izvršni direktor kompanije Apple, a sada izvršni direktor kompanije Moki, nove platforme koja nastoji da podstakne pozitivno građansko angažovanje, Cezar Melgoz (Cesar Melgoza) kaže da je svaki lider u osnovi izvršni direktor svoje nacije, misleći na dvojicu najmoćnijih ljudi na planeti.

„Poruke, reakcije, pa čak i govor tela su važni elementi, dok se vođe predstavljaju i imaju za cilj da ne naruše svoj kredibilitet na svetskoj sceni. Iako suočavanje između izvršnih direktora kompanija nije nešto čemu smo obično svedoci, ovaj sastanak predstavlja ono što bi dva takmičara mogla da rade u poslovnom svetu”, navodi Melgoz.

Koje su ključne lekcije?

Ne čekajte već preduzmite korak

Viši direktor strategije i politike kibernetičke sigurnosti u AttackIK Džonatan Rejber (Jonathan Reiber) zaključuje:

„Bilo bi sjajno kada bi ovaj samit postavio put za normativne sporazume o sajber kriminalu. Međutim, ako se Putin ne upusti u značajne pregovore, to će pomoći Bajdenu i saveznicima Amerike da kasnije izgrade slučaj za dodatne troškove. Nadamo se da neće doći do toga, ali Bajden se stavio u dobru poziciju da nametne buduće troškove ako to bude trebalo “, primetio je Džonatan.

Ne brinite

„Ovaj samit nagovestio je snažnu diplomatiju, američku odlučnost i vođstvo. Iako su američko-ruski odnosi napeti godinama, od Krima do Sirije, do mešanja izbora i u sajber kriminalu danas, Bajden je otišao u Ženevu sa ciljem i da bi unapredio odnose. Bajden nije zabrinut”, istakao je Rejber.

On primećuje da Bajden ne postavlja zahteve bezbednosti, i ističe da je otišao u Švajcarsku pod zaštitom švajcarskih snaga bezbednosti koje su raspoređene da zaštite njega i Putina, kako bi se diplomatski sastanak održao i bio prikazan svetu.

Ovaj samit predstavlja američkog predsednika kao lidera koji određuje uslove sastanka. Oba predsednika rade na pregovorima o sajber-sigurnosti i ako ti pregovori propadnu zbog Putina, on će biti taj koji će nametnuti opasniji odnos u budućnosti “, predviđa Rejber.

Budite jasni u vezi sa svojim namerama

„Najvažnija stvar u vezi sa ovim konkretnim pregovorima je izjašnjavanje o namerama pred svetom: signalizirajte dobru veru i time pomažete u izgradnji legitimiteta za buduće akcije, potencijalno za kolektivne odbrambene akcije sa NATO i drugim savezničkim i partnerskim zemljama “, navodi Rejber.

Pokažite snagu

Melgoza je primetio da jedan od dvojice lidera jača svoje globalne saveze, dok je drugi u prednosti zbog same veličine svoje teritorije i vojne snage. Bajden je pripremio sastanak prisustvujući prethodnim samitima G7 i NATO, čime je sebe snažno pozicionirao u Ženevi.

Setite se svojih izbornih jedinica

Osnivač i izvršni direktor kompanije Sibilline, globalne kompanije za geopolitički i sigurnosni rizik Džastin Krump (Justin Crump) izjavio je:

„Obe strane imaju delikatne rukovodeće pozicije i teške unutrašnje izborne jedinice sa kojima se moraju nositi. Ovo je očiglednije za SAD, s obzirom na otvorenu prirodu demokratije, ali i Putinova pozicija je manje stabilna nego što se predviđalo.”

Tražite zajedničko tlo

Krump je primetio da obe strane gube iz kontradiktornog odnosa. Za SAD se sprečava rešavanje gorućih pitanja oko Kine, dok se ponašanje Rusije zasniva na osećaju da u prošlosti nije bila tretirana sa poštovanjem. Nije iznenađujuće što su oba lidera morala da uravnoteže komunikaciju. Važno je da se ne vidi da ijedan od njih daje ustupke, a obojica moraju da budu u stanju da pretenduju na uspeh u vrlo kritičnoj situaciji “.

Izgradite poverenje

„Bajden ne može da odgovori na pitanje da li može da veruje osobi sa kojom pregovara. Realnost je takva da će se poverenje graditi malim koracima. Umeće uspešnog pregovaranja u teškim okolnostima je pronalaženje uzajamnog uspeha i držanje podalje od crvenih linija. Nažalost, u ovom slučaju ih ima mnogo “, Ističe Krump.

Uradi svoj domaći zadatak

Krump navodi da prava umetnost ovih lidera leži u ravnoteži njihovih poruka, i da nijedan od njih ne može izgledati slabo, očajno ili da čini ustupke.

Postavite ton

„Kao kao što je prikazano u prethodnim diskusijama između Obamine administracije i Moskve, ono što će se dogoditi nakon sastanka biće bitnije kada oba lidera napuste sobu za konferencije. Sjajan privatni posao lako se može osporiti ako se shvaćene pretpostavke javno obore, što može dovesti do neuspeha odnosa“, zaključuje Krump, piše Forbes.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...