SAMIT G7 ODLOŽEN ZA SEPTEMBAR Tramp proširuje format, poziva i Putina

SvetVesti

1.6.2020 11:33 Autor: Vladimir Jokanović 0

SAMIT G7 ODLOŽEN ZA SEPTEMBAR Tramp proširuje format, poziva i Putina SAMIT G7 ODLOŽEN ZA SEPTEMBAR Tramp proširuje format, poziva i Putina
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) objavio je da odlaže samit G7 najranije za septembar, kao i da će pozvati lidere još četiri zemlje... SAMIT G7 ODLOŽEN ZA SEPTEMBAR Tramp proširuje format, poziva i Putina

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) objavio je da odlaže samit G7 najranije za septembar, kao i da će pozvati lidere još četiri zemlje na sastanak, Rusije, Australije, Južne Koreje i Indije. „Odgađam to, jer ne osećam da G7 predstavlja ono što se događa u svetu. To je veoma zastarela grupa zemalja“, rekao je Tramp.

Kancelarija za strateške komunikacije Bele kuće navela je da predsednik Tramp želi da dovede druge tradicionalne saveznike, kao i one na koje utiče korona virus, kako bi u mešovitom sastavu razgovarali o budućnosti Kine, prenosi CNN. Grupu 7 čine SAD, Velika Britanija, Nemačka, Francuska, Italija, Kanada i Japan.

Tramp je 20. maja objavio da planira da lično ugosti lidere G7 „negde u junu“, umesto da razgovaraju konferencijskom video vezom, ali se suočio sa nesigurnim odgovorima lidera, koji su istakli da će njihovo eventualno učešće biti uslovljeno razvojem situacije u vezi sa pandemijom korona virusa. Samit je prema prvobitnom rasporedu trebalo da bude održan od 10. do 12. juna.

Neposredno uoči odluke o odlaganju samita za septembar nemačka kancelarka Angela Merkel poručila je da „ne može da potvrdi“ dolazak u SAD. „Kancelarka zahvaljuje predsedniku Trampu na pozivu na samit G7 u Vašingtonu karajem juna. Danas, imajući u vidu sveukupnu pandemijsku situaciju, ona ne može da potvrdi svoje lično učešće“, saopšteno je iz kabineta Angele Merkel.

Istovremeno, nemački ministar zdravlja Jens Span (Jens Spahn) izrazio je „razočaranje“ zbog povlačenja SAD iz Svetske zdravstvene organizacije, rekavši da ta odluka Trampove administracije predstavlja „zastoj“ međunarodne zdravstvene politike.

I drugi lideri pokazali su rezervisanost u pogledu prisustva u Vašingtonu. Kanadski premijer Džastin Trudo (Justin Trudeau) naveo je da još ne može da se obaveže na fizičko prisustvo samitu G7. „Postoje značajne zdravstvene brige oko toga, ali nema sumnje da su zajednički sastanci u idealnoj situaciji mnogo efikasniji od virtualnih sastanaka“, tekao je kanadski lider.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) razgovarao je prošle nedelje sa Trampom. Dvojica lidera „složili su se o važnosti ličnog saziva G7 u bliskoj budućnosti“, saopštila je Bela kuća, ne navodeći više detalja razgovora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...