investiranje u energetsku efikasnost I obnovljive izvore energije od posebne važnosti

Saradnja Srbije i Nemačke razvojne banke u energetici vredna 1,5 milijardi evra

SrbijaVesti

6.9.2021 13:34 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Saradnja Srbije i Nemačke razvojne banke u energetici vredna 1,5 milijardi evra Saradnja Srbije i Nemačke razvojne banke u energetici vredna 1,5 milijardi evra
Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija želi da bude lider u regionu kada je reč... Saradnja Srbije i Nemačke razvojne banke u energetici vredna 1,5 milijardi evra

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija želi da bude lider u regionu kada je reč o energetskoj efikasnosti, energetskoj tranziciji i zelenoj agendi. Kako je saopšteno iz Ministarstva rudarstva i energetike, Mihajlović se u Beogradu sastala sa regionalnim direktorom Nemačke razvojne banke (KfW) za jugoistočnu Evropu Klausom Milerom (Klaus Müller) i direktorom KfW u Srbiji Rudigerom Hartmanom (Rudiger Hartmann) i razgovarala o nastavku uspešne saradnje u energetskom sektoru.

Mihajlović je istakla da je vrednost zajedničkih projekata u energetici sa KfW dotigla 1,5 milijardi evra i zahvalila na dobroj saradnji i podršci u cilju efikasnijeg sprovođenja zelene agende.

„Izmenili smo zakone u energetskom i rudarskom sektoru, pripremamo novu strategiju razvoja energetike do 2030. godine, sa vizijom do 2050, a radimo i na izradi integrisanog plana za klimu i energetiku. Pripremili smo se da budemo mnogo efikasniji u sprovođenju zelene agende“, rekla je Mihajlović.

Kako je saopšteno, ministarka je dodala da se dosta radi na projektima povećanja energetske efikasnosti, posebno u domaćinstvima, da je osnovan Fond za energetsku efikasnost, kao i da se poseban akcenat stavlja na podršku građanima da postanu proizvođači energije kroz postavljanje solarnih panela.

Klaus Miler istakao je da je za KfW saradnja sa Srbijom, posebno u energetskom sektoru, veoma važna.

„Investiranje u energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije izuzetno je bitno i zainteresovani smo da vas podržimo u tome. Samo za javne investicije planiramo 75 miliona evra. Fond za energetsku efikasnost je takođe veoma interesantan za nas, a želimo da vas podržimo i u pogledu energetske tranzicije i izgradnje kapaciteta za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, kao što je i vetropark Kostolac“, rekao je Miler.

Na sastanku je bilo reči i o realizaciji projekata u oblasti energetske efikasnosti i izgradnji novih toplana, kao i o projektima u sektoru elektroenergetike, posebno o izgradnji Transbalkanskog koridora.

Sastanku je prisustvovao ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb), a kako je saopšteno, ministarka će u sredu, zajedno sa Milerom i Hartmanom, obići hidrocentralu i toplanu u izgradnji u Malom Zvorniku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...