Postoji interesovanje za domaće jabuke, kukuruz, meso, mleko i mlečne proizvode

Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

1.2.2022 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije
Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, kao i da su u toku pregovori... Saudijska Arabija otvara tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije, kao i da su u toku pregovori sa dva velika investitora iz Kine i Egipta koja se bave preradom kukuruza.

„Juče nam je potvrđeno da Saudijska Arabija otvara svoje tržište za poljoprivredne proizvode iz Srbije – goveđe meso, jagnjeće meso, mleko i mlečne proizvode“, izjavio je Nedimović za RTS, a prenosi Beta.

Podsetio je da su potpisani i sporazumi sa Indonezijom, a da se tržište otvara prvo za jabuku i kukuruz, dok se ide u susret ka novim tržištima.

„U toku su pregovori sa dva velika investitora – jednim iz Egipta i drugim iz Kine, koji se bave preradom kukuruza i proizvodnjom glukoze, sirupa i proizvoda za farmaceutsku industriju. To su finalni premium proizvodi od kukuruza. Njima je ideja da prerađuju oko pola miliona tona kukuruza“, naglasio je ministar.

Dodao je i da je ministar poljoprivrede Egipta najavio da će u martu doći u Srbiju baš zbog realizacije te investicije. Takođe, napomenuo je i da su za poljoprivrednike obezbeđene dovoljne količine veštačkog đubriva iz uvoza, i da će ga biti za sve radove u ratarstvu.

„Obezbedili smo 400.000 tona veštačkih đubriva i biće potpuno podmireni poljoprivredni proizvođači za pšenicu, a kasnije i za ostale ratarske kulture. Takođe, obezbeđeno je i seme za setvu“, precizirao je Nedimović.

Naglasio je i da poljoprivrednici imaju mogućnosti da uz pomoć države kupuju repromaterijal, mašine, opremu i prerađivačke kapacitete.

„Imamo četiri do pet konkursa koji su već u toku. Za nabavku mehanizacije dobija se pola novca, za kupovinu traktora ima dva konkursa. Iz IPARD 7. februara kreće novi poziv. Što se tiče sektora stočarstva, već je otvoren poziv za nabavku traktora od 80 kilovata (kW), gde država daje pola novca, 40 odsto je na kredit, a 10 odsto sopstveno učešće“, naveo je Nedimović.

Najavio je i da u martu počinje isplata od ukupno 55 miliona evra, za podsticaj od 12.000 dinara po hektaru svim poljoprivrednim proizvođačima.

  • FRUIT04

    1.2.2022 #1 Author

    Bravo, nasa poljoprivreda treba mnogo vise da izvozi svoje proizvode

    Odgovori

  • MAJALG

    1.2.2022 #2 Author

    👍

    Odgovori

  • MARE

    1.2.2022 #3 Author

    Daj da izvozimo pa da seljak covek prirodno bogat ne bude sirotinja

    Odgovori

  • ACIKA

    2.2.2022 #4 Author

    Ne znam koliko su hektara zemlje kupili u vojvodini ali znam da su uzeli bas dosta.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...