Vlada Srbije donela odluku u vezi sa najpoznatijim kongresnim centrom u ovom delu Evrope

Sava centar i Krown plaza – spomenici kulture

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

12.4.2021 09:56 Autor: Gordana Bulatović 1

Sava centar i Krown plaza – spomenici kulture Sava centar i Krown plaza – spomenici kulture
Vlada Srbije donela je odluku kojom je „Sava centar“ u Beogradu postao spomenik kulture. Osim kongresnog centra, koga čini glavna poslovna zgrada, kongresno –... Sava centar i Krown plaza – spomenici kulture

Vlada Srbije donela je odluku kojom je „Sava centar“ u Beogradu postao spomenik kulture.

Osim kongresnog centra, koga čini glavna poslovna zgrada, kongresno – koncertna dvorana, u kompleks ovog objekta ulazi i nekadašnji hotel „Interkontinetal“ – danas „Crown plaza“. Vlada je ovim podzakonskim aktom zabranila i promenu imena kompleksa.

Odlukom Vlade utvđena su i ograničenja i mere u zaštiti spomenika kulture – zabranjeno je postavljanje klima uređaja na fasadama kompleksa, tendi, nadstrešnica, kao i reklama na fasadama i krovovima kompleksa. Oglašavanje u funkciji namene kompleksa moguće je, ali „samo ukoliko ne degradira arhitektonske vrednosti spomenika kulture i pod uslovima koje odredi Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Očuvanje izvornog oblika, spoljašnje arhitekture i funkcionalnih karakteristika objekata je takođe utvrđeno odlukom Vlade, kao i zabrana nadgradnje, dogradnje, izgradnje ili postavljanje objekata trajnog ili privremenog karaktera koji bi ugrozili funkcionisanje ili na bilo koji način degradirali objekat „Sava centar“.

„Sava centar“ je sagrađen u periodu od 1976 do 1978. godine, prema projektu glavnog arhitekte Stojana Maksimovića i njegovih saradnika, koji su za ovaj rad dobili Oktobarsku nagradu Grada Beograda 1977. godine za arhitekturu.  Oblikovan je u stilu savremene arhitekture osme decenije 20. veka.

„Sava centar” je prodat u novembru 2020. godine kompaniji “Delta”, na tenderu, na kome su Miroslav Mišković i „Delta holding“ dali početnu cenu od 17,5 miliona evra. Za taj iznos je i prodata. „Delta holding“ od ranije poseduje hotel „Crown plaza“. Konkursni uslovi pri prodaji bili su da ulaganje u „Sava centar“ bude minimum 50 miliona evra u narednih pet godina i da objekat ne menja namenu.

Prema najavama novog vlasnika jednog od najpoznatijih kongresnih centara u ovom delu Evrope, ideja nije bila da se narušava postojeći izgled „Sava centra“, već da se postojeći prostor učini multimedijalnim, sa najsavremenijom kongresnom salom u kojoj će moći da stane i do 7.000 ljudi.

  • MARE

    2.10.2022 #1 Author

    Oronuli spomenici kulture.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...