SESTRE BLIZNAKINJE VODE USPEŠAN I KREATIVAN BIZNIS Zrenjaninke hobi i maštovitost pretvorile u zaradu

BiznisBolji posaoMoja firmaPreduzetnikSrbijaVesti

15.12.2020 09:59 Autor: Julijana Vincan 4

SESTRE BLIZNAKINJE VODE USPEŠAN I KREATIVAN BIZNIS Zrenjaninke hobi i maštovitost pretvorile u zaradu SESTRE BLIZNAKINJE VODE USPEŠAN I KREATIVAN BIZNIS Zrenjaninke hobi i maštovitost pretvorile u zaradu
Iz ljubavi prema ručnom radu, sestre Ildiko i Gabriela Berkesel (33) iz Zrenjanina, došle su na ideju da stvore brend koji nosi njihovo prezime... SESTRE BLIZNAKINJE VODE USPEŠAN I KREATIVAN BIZNIS Zrenjaninke hobi i maštovitost pretvorile u zaradu

Iz ljubavi prema ručnom radu, sestre Ildiko i Gabriela Berkesel (33) iz Zrenjanina, došle su na ideju da stvore brend koji nosi njihovo prezime još 2012. godine.

Florest kolekcija - torbe
Foto: Berkesel

„Najpre smo izrađivale ručno rađen nakit od tekstila, nakon toga od metala i raznih drugih materijala. To smo radile kao dodatni posao, iz hobija, i rado smo sa našim nakitom posećivale manje prodajne bazare radi druženja i dodatne zarade“, prisećaju se sestre Berkesel.

Gabriela i Ildiko Berkesel
Foto: Berkesel

Budući da su završile školu za inženjere tekstilne tehnologije i dizajna, a pre toga srednju tekstilnu školu, zanat šivenja im je bio vrlo dobro poznat, i to ne samo iz perioda školovanja, nego i od ranije.

Foto: Berkesel

„Baka i mama su nam bile krojačice. Nasledivši od mame i bake dve šivaće mašine, ubrzo smo se upustile u izradu torbi od eko kože i tekstila“, objašnjavaju naše sagovornice.

Foto: Berkesel

Od tada pa do 2016. godine, brend je polako postajao sve više prepoznatljiv, a redovno su posećivale i modne bazare i markete.

„Bilo je potrebno mnogo ulaganja, ali se na kraju to isplatilo, i uz pomoć Fondacije Prosperitati, dobile smo subvenciju od oko 7.000 evra, od čega smo registrovale našu firmu i kupile tri industrijske mašine za šivenje kože“, ističu Ildiko i Gabriela za Biznis.rs.

Florest kolekcija - torbe i rančevi
Foto: Berkesel

Svoje proizvode najpre su prikazale putem drušvenih mreža, a u početku preko tada najpopularnije mreže – Facebook, na kojoj danas imaju više od 10.000 pratilaca, i to, kako naglašavaju – izvornih, a ne kupljenih lajkova.

„Kada je Instagram postao popularan, napravile smo nalog i tamo. Danas imamo sajt na kojem postoji i webshop, gde se mogu naći svi dostupni proizvodi sa potrebnim informacijama o njima, i gde se može obaviti kupovina u nekoliko jednostavnih koraka. To nam je znatno olakšalo posao i skratilo vreme komunikacije sa kupcima“, kažu sestre Berkesel za Biznis.rs.

Florest kolekcija - torbe
Foto: Berkesel

Firma posluje oko četiri godine, a njih dve same izrađuju svaki proizvod koji izađe iz njihove radionice. Sada u ponudi imaju i torbe i rančeve, ne samo od eko kože, već i od prirodne kože i drugih materijala.

Foto: Berkesel

„Naša ponuda je široka, najviše zainteresovanih ima za ženske torbe i rančeve, a proizvod koji izdvajamo iz ponude je Florest model, torba izrađena od prirodne kože i drveta koji je ručno oslikan. To je naš ekskluzivni model koji radimo u kolekcijama nekoliko puta godišnje, i nema ga stalno u ponudi“, pričaju naše sagovornice.

Florest kolekcija - torbe
Foto: Berkesel

Kako napominju, Florest kolekciju uvek rade u manjim serijama od oko 10 torbi, retko kad ih izrađuju pojedinačno. Dodaju da u ponudi imaju još i muške torbe, torbice za struk, ceger torbe, poštarske torbe, a povremeno izbace i po koju kolekciju kožnog nakita i novčanike.

Florest kolekcija - torbe
Foto: Berkesel

„Proces izrade proizvoda zavisi od modela. Tako je za jednu klasičnu žensku torbu potrebno oko dva sata, od faze krojenja do gotovog proizvoda. Što se tiče Florest torbi, tu je potrebno više vremena, jer se drveni delovi najpre ručno oslikavaju, nakon toga lakiraju zaštitnim lakom, koji treba i da se prosuši, koža se kašira, šije i nakon toga spaja sa drvenim delovima“, objasnile su proces izrade Ildiko i Gabriela.

Florest kolekcija - torbe
Foto: Berkesel

Iako ovaj posao bliznakinje obavljaju same, što predstavlja njihov jedini posao već četiri godine, imaju spoljne saradnike, kolege koji seku i obrađuju drvene delove za torbe, dok takođe često sarađuju i sa drugim brendovima sa naših prostora.

Sestre u radionici
Foto: Berkesel

Pandemija prvobitno stopirala njihovo poslovanje

Kada je pandemija korona virusa počela, njihov posao je u potpunosti stao.

„Nismo se ni trudile da nudimo naše proizvode, niti da pravimo reklame, jer smo znale da je ljudima tada najmanje bilo do kupovine bilo čega, osim hrane i potrepština za život“, saosećajne su naše sagovornice.

Radionica Berkesel
Foto: Berkesel

Dodaju da su u maju, kada se situacija smirila, kupci sami počeli da se javljaju i vraćaju, zbog čega su njih dve ponovo ušle u radionicu.

„Ne znamo kako će cela ova situacija uticati na naš posao u budućnosti, za sada nema velike razlike od vremena pre epidemije i danas, nadamo se da će tako i ostati. Naš posao se bazira na internet prodaji, tako da sa kupcima nemamo kontakt uživo, sve što se izradi šalje se preko kurirskih službi“, konstatovale su sestre Berkesel u nadi da će i dalje nastaviti da posluju uspešno kao i do sada.

  • Danijela

    15.12.2020 #1 Author

    Bravo. Torbe su prelepe.

    Odgovori

  • Ivona

    16.12.2020 #2 Author

    Jako lepe i moderne torbe, cini mi se da su izradjene od kvalitetnog materijala. Svaka cast na hrabrosti i viziji, verujem da ce iz godine u godinu napredovati!

    Odgovori

  • Mdx

    10.2.2021 #3 Author

    Bravo

    Odgovori

  • MARE

    16.10.2022 #4 Author

    Ovakvi komadi opravdavaju svoju cenu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...