Počela raspodela sredstava Međunarodnog monetarnog fonda

Severna Makedonija dobila 161 milion evra kroz specijalna prava vučenja

BankeNovacRegionVesti

24.8.2021 10:33 Autor: Marko Miladinović 0

Severna Makedonija dobila 161 milion evra kroz specijalna prava vučenja Severna Makedonija dobila 161 milion evra kroz specijalna prava vučenja
Međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio je Severnoj Makedoniji sredstva iz specijalnih prava vučenja (SDR) u visini oko 161 milion evra, koja će danas biti... Severna Makedonija dobila 161 milion evra kroz specijalna prava vučenja

Međunarodni monetarni fond (MMF) dodelio je Severnoj Makedoniji sredstva iz specijalnih prava vučenja (SDR) u visini oko 161 milion evra, koja će danas biti uključena u zvanične makedonske devizne rezerve.

Navedeni iznos je dodeljen Severnoj Makedoniji u okviru nove, najveće raspodele SDR u istoriji Međunarodnog monetarnog fonda, koja je preduzeta kako bi se podržala likvidnost zemalja članica i njihovi napori u borbi sa najvećom zdravstvenom i ekonomskom krizom sa kojom se svet suočio ikada, piše portal Pari.com.mk.

„Koristi za zemlje članice su višestruke: obezbeđena im je brzo dostupna i bezuslovna devizna likvidnost koja povećava devizne rezerve, odnosno devizni potencijal privrede, što jača potencijal ekonomija da se izbore sa krizom“, kažu u severnomakedonskoj Narodnoj banci, prenosi Tanjug.

MMF je u ponedeljak distribuirao državama članicama 650 milijardi dolara novih specijalnih prava vučenja, saopštila je generalna direktorka Fonda Kristalina Georgieva, ocenivši da je „ova alokacija značajna finansijska injekcija za svet i, ako se mudro iskoristi, jedinstvena prilika za borbu protiv krize bez presedana“.

SDR su rezervna sredstva koja je kreirao MMF kao svoju novčanu jednicu, koja se može razmeniti za pet osnovnih valuta – dolar, evro, funtu, jen i juan. Zemlje članice mogu da drže SDR kao deo svojih međunarodnih rezervi ili da ih koriste za plaćanje dugova i kamata, za dodatno povećanje kvote kod MMF-a ili za druge budžetske potrebe.

Ako države čuvaju SDR kao deo svojih zvaničnih rezervi, onda nemaju nikakve troškove, a ako ih koriste za podmirivanje nekih svojih potreba onda moraju da ih pretvore u neku od pomenutih baznih valuta, pri čemu su troškovi izuzetno niski. Trenutna kamatna stopa na korišćenje SDR iznosi 0,05 odsto.

MMF je poslednji put podelio SDR iz svojih rezervi 2009. godine, kada su zemlje članice dobile ukupno 250 milijardi dolara podrške za ublažavanje globalne finansijske krize.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...