odluka od pre dva meseca više nije na snazi

Severna Makedonija ukinula zabranu izvoza suncokretovog ulja

AgrobiznisBiznisRegionVesti

10.5.2022 18:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Severna Makedonija ukinula zabranu izvoza suncokretovog ulja Severna Makedonija ukinula zabranu izvoza suncokretovog ulja
Vlada Severne Makedonije ukinula je u utorak zabranu izvoza suncokretovog ulja, uvedenu pre dva meseca. U saopštenju vlade se navodi da je utvrđeno da... Severna Makedonija ukinula zabranu izvoza suncokretovog ulja

Vlada Severne Makedonije ukinula je u utorak zabranu izvoza suncokretovog ulja, uvedenu pre dva meseca.

U saopštenju vlade se navodi da je utvrđeno da „tekuća domaća proizvodnja suncokretovog ulja redovno snabdeva domaće tržište za potrebe masovne potrošnje“ i da „nema potrebe da se stvaraju viškovi, odnosno zalihe suncokretovog ulja za ishranu“.

U kompaniji Vitaminka, najvećem makedonskom proizvođaču ulja, Televiziji Telma je rečeno da je stanje sa suncokretovim uljem stabilno i da odluka vlade neće poremetiti tržište.

Napominje se da se, u vreme kad vlada Dimitra Kovačevskog donosi odluku da ponovo dozvoli izvoz jestivog ulja od suncokreta, u Severnu Makedoniji taj proizvod svakodnevno uvozi iz Srbije i drugih zemalja i da je „juče ušlo 42.000 litara ulja“.

„Zbog nestašice tog proizvoda, pre izvesnog vremena potpisan je ugovor sa Srbijom da se odatle isporuči oko 2.000.000 litara ulja“, navodi Telma.

Vlada Severne Makedonije je 11. marta odlučila da ograni izvoza pšenice, ječma, kukuruza, pšeničnog brašna, suncokreta i suncokretovog ulja, uz objašnjenje da time namerava da spreči poremećaje na tržištu i špekulativno ponašanje trgovaca i proizvođača.

Ministar ekonomije Krešnik Bekteši je tada rekao da „treba imati u vidu da u ovakvim vremenima određeni trgovci pokušavaju da naprave veće profite“ i upozorio domaće proizvođače i trgovce tim proizvodima da „prvo treba da se brinu za domaće tržište, a ne da po potrebi i po dobijanju ponuda s višim cenama iz inostranstva preusmere tu proizvodnju u izvoz“.

 • kaćica

  10.5.2022 #1 Author

  Naravno kad je po njih bolje da izvoze ulje.

  Odgovori

 • GOCA BG

  10.5.2022 #2 Author

  Ovo se i ocekivalo…

  Odgovori

 • DJORDJE1

  11.5.2022 #3 Author

  To je svakako bolja opcija za makedonsku ekonomiju.

  Odgovori

 • IVAN

  11.5.2022 #4 Author

  Ocekivano morali su

  Odgovori

 • GINKO

  11.5.2022 #5 Author

  Ovo je strasno sta se vise radi.

  Odgovori

 • Lelica

  11.5.2022 #6 Author

  Ko zna do kada ce se ovo desavati i koliko ce trajati.

  Odgovori

 • VERA

  12.5.2022 #7 Author

  Normalno da ukinu, ti proizvođači stvaraju ogromne zalihe zbog zabrane izvoza.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...