Problemi u izvozu na tržište Rusije

Poražavajuće otkupne cene leskovačkog kupusa

AgrobiznisBiznis

9.5.2022 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Poražavajuće otkupne cene leskovačkog kupusa Poražavajuće otkupne cene leskovačkog kupusa
Zbog komplikovanog izvoza na rusko tržište, kao i velikog uvoza, otkupna cena kupusa koja iznosi 20 dinara nedovoljna je da pokrije sve troškove. Povrtari... Poražavajuće otkupne cene leskovačkog kupusa

Zbog komplikovanog izvoza na rusko tržište, kao i velikog uvoza, otkupna cena kupusa koja iznosi 20 dinara nedovoljna je da pokrije sve troškove.

Povrtari iz Leskovca nadaju se da uz Distributivni centar, čija bi gradnja trebalo da krene na leto, plastenička proizvodnja više neće biti lutrija.

Kvalitet vrhunski, poražavajuća cena, odložila je berbu za desetak dana jer ni za deset dinara po kilogramu niko ga nije hteo. Sa pola hektara porodica Kocić koja se bavi uzgojem kupusa, ubraće oko 30 tona ovog povrća.

“Na dvadeset dinara ništa nije isplativo, zato što smo na grejanje rasada potrošili više od 100.000 dinara tako kad nešto izračunamo dolazimo na nulu“, rekao je povrtar iz Svirca Dalibor Kocić, prenosi RTS.

Na ovu cenu kupusa nedovoljnu da pokrije troškove proizvodnje, kažu proizvođači, plaćanje radnika je luksuz.

„Cena je očajna, 20 dinara po kilogramu, nema za gorivo, tako je, kako je. Rad da ne pričam“, kaže Marina Trajković iz Svirca.

Foto: Udruženje Futoški kupus

Mladi kupus stigao je pred Uskrs. Cena je bila solidna – 50, pa 40 dinara po kilogramu, a onda je sve stalo. Otkupljivači objašnjavaju da je problem naglo povećanje cena transporta. Izvoz za Poljsku pokrenuo je i domaće kupce, pa kupus neće ostati pod folijama.

„Skočile su dosta cene prevoza ka Rusiji i onda imamo problem u nedostatku kamiona koji to mogu da odvoze, a samim tim se na domaćem tržištu povećavaju količine usled čega je došlo do pada cene kupusa“, objasnio je Dragan Stojanović iz Opšte zemljoradničke zadruge Crveno zlato.

Proizvođači zahtevaju da se nešto preduzme

„Neke mere da se uvedu da znamo šta koliko košta u proizvodnji, ko zarađuje najviše, kada znamo sad da je u radnjama 80 dinara“, naveo je Aleksandar Kocić, proizvođač iz Svirca.

Ministarstvo poljoprivrede već preduzima korake za narednu sezonu. Izdvojeno je 700.000 evra za izgradnju Distributivnog centra sa rashladnim komorama u leskovačkoj Zelenoj industrijskoj zoni.

„Mislim da će to zasigurno da bude mnogo bolje, jer će sami proizvođači da dovezu robu, ide direktno plasiranje robe. Imamo sada ugovore za rusko tržište, spremamo za narednu godinu. Hrvatska se javlja“, rekao je Saša Trajković, direktor firme Povrtari juga.

 • IVAN

  9.5.2022 #1 Author

  Katastrofa dokle smo dogirali

  Odgovori

 • IVAN

  9.5.2022 #2 Author

  Jadni ljudi ne mogu normalno da zarade.

  Odgovori

 • VERA

  10.5.2022 #3 Author

  Šteta što su takvi uslovi. Možda će cena da poraste jer ovo više podnošljivo.

  Odgovori

 • SLAVICA

  28.1.2024 #4 Author

  Ne vredi da gajiti

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...