Premije na mašine mogu biti milionske

Poljoprivrednici najčešće osiguravaju hladnjače, cena polise i do 600.000 evra

AgrobiznisBiznisNovacOsiguranje

8.5.2022 11:11 Autor: Ljiljana Begović 22

Poljoprivrednici najčešće osiguravaju hladnjače, cena polise i do 600.000 evra Poljoprivrednici najčešće osiguravaju hladnjače, cena polise i do 600.000 evra
Kriza izazvana ratom u Ukrajini izuzetno je negativno uticala na agrarni sektor u celoj Evropi, pa i u Srbiji. Domaći poljoprivrednici traže razne načine... Poljoprivrednici najčešće osiguravaju hladnjače, cena polise i do 600.000 evra

Kriza izazvana ratom u Ukrajini izuzetno je negativno uticala na agrarni sektor u celoj Evropi, pa i u Srbiji. Domaći poljoprivrednici traže razne načine da opstanu uprkos stalno rastućim cenama svih inputa.

Veliki problem se pojavio i kada je bio doveden u pitanje izvoz sirovina koje se nalaze u hladnjačama. Zbog raznih spoljnih izazova koji utiču na proizvođače, sve više poljoprivrednika se odlučuje da svoju imovinu osigura polisama.

Dajana Petić iz agencije Dnd-Top Di kaže da se u Srbiji najčešće osiguravaju mašine za proizvodnju, kao i mašine koje kreditira banka. Najzdraviji motiv imaju zadrugari koji osiguravaju hladnjače.

Osim hladnjača oni često polisama obezbeđuju i zalihe robe za prodaju ili preradu koje su smeštene u izgrađenim hladnjačama (komore za hlađenje, tuneli za zamrzavanje), veletrgovačkim preduzećima, lukama, industrijskim kombinatima i preduzećima za proizvodnju i preradu hrane…

“Generalno, u Srbiji se poljoprivredne mašine osiguravaju na volju vlasnika gazdinstva i ličnu procenu rizika ili loših iskustava da su mašine izložene rizicima gde postoji mogućnost velikih šteta i havarija”, objašnjava naša sagovornica.

Ona dodaje da domaći poljoprivrednici koji imaju registrovana gazdinstva često kao izvore finansiranja koriste pozajmice od banke ili lizing, gde je u ugovoru obavezna stavka i osiguranje.

Foto:Pexels.com

Rizici koje ugovori zahtevaju su osiguranje mašina od loma (prevrtanje, izvrtanje, uništenje, oštećenje, delimične i totalne štete), krađa mašine, utaja, prevara, saobraćajna nezgoda, požar, iznenadna termička ili hemijska delovanja spolja, pad ili udar predmeta, obest trećih lica, poplave, bujice, visoka voda.

Velika zabluda o kojoj predstavnici osiguravajućih društava ne pričaju je da motor (pogonski agregat) radne mašine nije predmet osiguranja. Plašim se da ni predstavnici banaka i lizing kompanija nisu upućeni u sitna slova u polisama gde neretko angažuju licencirane zastupnike i posrednike u osiguranju radi stručnih pojašnjenja oko isključenja iz osiguranja”, kaže Petić.

Osiguranjem mašina su pokrivene štete prouzrokovane uništenjem, oštećenjem ili odnošenjem osiguranih zaliha usled požara, udara groma, eksplozije, provalne krađe, zatim nepredviđenog i iznenadnog oštećenja uređaja za hlađenje koji uzrokuje promenu ili prekid režima hlađenja, kao i usled onemogućavanja održavanja ugovorene temperature i vlažnosti vazduha i kontrolisane atmosfere u hladnjači i još nekih opasnosti koje se mogu ugovoriti.

„Sve mašine, i koje banka kreditira i koje su kupljene nekim drugim sredstvima, moraju imati svoju vrednost na koju se osiguravaju. Za slučaj totalne štete da se sredstva isplate kako bi se ista takva isfinansirala. Ako mašinu prilikom rada zadesi strujni udar, zbog preopterećene mreže, kao i nesavesno rukovanje na određenim mašinama, čestu su motivi za osiguranje“, ističe Petić.

Primer osiguranja hladnjače

Naša sagovornica navodi primer da je cena osiguranja za hladnjaču koja ima tržišnu vrednost građevinskog objekta i skladišni prostor na sumu od 40 miliona dinara, oko 40.000 dinara. Oprema hladnjače – komandna tabla, stabilizator, glavni računar čija je tržišna vrednost devet miliona dinara može biti osigurana po ceni od 9.000 dinara. Kompresor, separator, pumpe, ventilator, rezervoar čija je vrednost oko 27 miliona dinara, osiguravaju se za 26.000 dinara.

Ovakva polisa osigurava hladnjaču od požara, loma mašina, provala i krađa.

Dajana Petić navodi da je kod osiguranja mašina od loma specifično to što osiguranjem često nisu obuhvaćeni zamenski delovi kao što su užad, trake, zupčanici, lančanici, sajle, kuke, gumena oprema.

Cene osiguranja mašina zavise od stepena zaštićenosti uređaja, iskustva onih koji rukuju, tarife kod osiguravača kao i malusne produkcije koju osiguravač uzima i propisuje u tarifu.

„Visina osiguranja može da zavisi i od toga koliko dugo su pojedinci u osiguranju, pa se daje posebna cena za vernost i čuvanje. Premije osiguranja mogu biti i milionske. Sve je do sume osiguranja za koju se preuzima rizik, odnosno vrednosti mašine. Hladnjače se osiguravaju i sa po 600.000 evra, dok vrednost srednje hladnjače određuje i cenu osiguranja od, na primer, 119.000 dinara za klijenta koji nema istoriju u osiguranju štete“, objašnjava naša sagovornica.

Kada je reč o ugovorima osiguranja za poljoprivrednike Dajana Petić savetuje angažovanje stručnjaka koji prate i znaju kolike su moguće štete.

„U praksi imamo čest slučaj ljudske greške, nepažnje, propusta koji nisu predmet osiguranja, a mogu biti stavljeni u ugovor uz dodatnu doplatu. Najčešće štete i jesu izazvane strujnim udarom, jer ljudska greška i prevelik napon struje mogu dovesti do prekida snabdevanja i samim tim otapanja skladištene robe u hladnjači. Šteta može biti pričinjena i od trećeg lica, kao što je elektrodistribucija. Tada je uzrok štete ljudski faktor, odnosno zaposleni u EPS-u. Ta šteta se likvidira po polisi osiguranja profesionalne odgovornosti. Osigurani poljoprivrednici ovu vrstu štete žele da nadoknade po svojoj polisi, što nije izvodljivo“, objašnjava Petić.

 • MARKO7

  8.5.2022 #1 Author

  Pa realno za polise nije toliko skupo…

  Odgovori

 • Milovan94

  8.5.2022 #2 Author

  Poljoprivreda je zbog krize sigurno jedna od najugroženijih sektora

  Odgovori

  • VANJA

   8.5.2022 #3 Author

   Dobro je da se ulaze na bilo koji nacin!

   Odgovori

 • SANJA

  8.5.2022 #4 Author

  Bolje spreciti nego leciti

  Odgovori

 • DANIJELA

  8.5.2022 #6 Author

  Pa da kazem da je ocekivano jer je izgradnja i opremanje jedne hladnjace ozbiljna investicija.

  Odgovori

  • MARA

   8.5.2022 #7 Author

   Tako je, ne treba rizikovati.

   Odgovori

 • SUNCOKRET

  8.5.2022 #8 Author

  Čim je polisa osiguranja na tako visoku vrednost jasno je koliko je vredna sama hladnjača plus zamrznuto voće ili povrće koje je u njoj.

  Odgovori

  • DANIJELA

   8.5.2022 #9 Author

   Jeste.

   Odgovori

  • Lelica

   9.5.2022 #10 Author

   Naravno,ne osiguravaju je sigurno zato sto nemaju. A i je treba rizikovati.

   Odgovori

 • TATJANA

  8.5.2022 #11 Author

  Naravno kad je razlog za to opravdan

  Odgovori

 • Ika

  8.5.2022 #12 Author

  Hladnjace su najkorisnije svakom poljoprivrednom proizvodjacu

  Odgovori

 • LUKA

  8.5.2022 #13 Author

  Ogromne sume

  Odgovori

 • LIMUN ŽUT

  8.5.2022 #14 Author

  One i treba najpre da se osiguraju, za poljuprivrednike su iste čitavo bogatstvo.

  Odgovori

 • GAGA

  8.5.2022 #15 Author

  Ozbiljni su to iznosi, a seljak svaki dinar krvavo zaradi.

  Odgovori

 • GOCA BG

  8.5.2022 #16 Author

  Sa razlogom je osiguravaju..

  Odgovori

 • Emilija

  9.5.2022 #17 Author

  I trebaju da se osiguraju,velike su sume u pitanju

  Odgovori

 • Anna

  9.5.2022 #18 Author

  Tu su samo osiguravajuće kuće na dobitku.

  Odgovori

 • VOJKAN

  9.5.2022 #19 Author

  Treba osigurati i zasade

  Odgovori

 • JOVANA

  9.5.2022 #20 Author

  I treba je osiguratii

  Odgovori

 • Lolek

  9.5.2022 #21 Author

  svako ono sto mu je najvrednije

  Odgovori

 • VERA

  10.5.2022 #22 Author

  Važno je da se osiguraju mašine kako bi mogli u slučaju nekog kvara da kupe drugu masinu i nastave proizvodnju.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...