ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi najavljuju radikalne mere

Sindikat Fiata Kragujevac se ne slaže sa namerama kompanije

BiznisFirme u fokusuSrbijaU fokusuVesti

13.5.2022 08:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Sindikat Fiata Kragujevac se ne slaže sa namerama kompanije Sindikat Fiata Kragujevac se ne slaže sa namerama kompanije
Samostalni sindikat fabrike Fiat Chrysler Automotive (FCA) Srbija saopštio je da se „nikada neće složiti“ sa namerama kompanije da slanjem radnika u inostranstvo i... Sindikat Fiata Kragujevac se ne slaže sa namerama kompanije

Samostalni sindikat fabrike Fiat Chrysler Automotive (FCA) Srbija saopštio je da se „nikada neće složiti“ sa namerama kompanije da slanjem radnika u inostranstvo i otpuštanjem potpuno obustavi proizvodnju u kragujevačkoj fabrici.

U saopštenju sindikata je navedeno da će, ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi, preduzeti „radikalne mere sindikalne borbe“.

Od kompanije se traži da ponudi radnicima za čijim radom je privremeno prestala potreba opciju odlaska na plaćeno odsustvo u skladu sa Zakonom o radu, jer, kako se ističe, Fijat izražava spremnost da nastavi rad u kragujevačkoj fabrici, prenosi Beta.

Sindikat traži da se upućivanje radnika u inostranstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog zakona „prisiljavanjem“ radnika da „dobrovoljno“ prihvate ponuđene uslove, dobijene u neformalnoj formi.

„Radnicima koji nisu spremni da prihvate jednu od dve opcije, ponuditi stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju  sindikata.

Radnici su pozvani da pre izjašnjavanja zatraže od Fiata formalnu ponudu jer dobijeni papir, kako se ističe, to nije.

„Na sva druga ishitrena i nametnuta rešenja biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca“, zaključuje se u saopštenju koje je potpisao predsednik Samostalnog sindikata FCA Saša Đorđević.

Radnici FCA su ranije u petak obavešteni o uslovima za odlazak na dvogodišnji rad u Nemačku, Italiju, Poljsku i Slovačku gde se nalaze Stellantis-ove fabrike automobila.

FCA Srbija d.o.o. Kragujevac

KOSOVSKA 4, 34000 Kragujevac , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
397.894.424,40 (2020)
Broj zaposlenih:
2.133 (2020)
  • TATJANA

    13.5.2022 #1 Author

    Nadam se da ce biti ispunjeni zahtevi sindikata

    Odgovori

  • Milovan94

    13.5.2022 #2 Author

    Nikad nisu bili usaglaseni zahtevi sindikata i rukovodstva

    Odgovori

  • NATI29

    14.5.2022 #3 Author

    Valjda ce uspeta, steta da toliko radnika ostane bez posla.

    Odgovori

  • MAJALG

    15.5.2022 #4 Author

    Ovo se i ocekivalo, cim drzava ne subvencionise odmah investitori odlaze, kako je ovo losa politika nase drzave, tuzno za cuti.

    Odgovori

  • Milisavka

    23.5.2022 #5 Author

    Nadam se da će uspeti

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...