obuka za proizvodnju novog modela

Fiat će radnicima u Kragujevcu ponuditi otpremnine ili rad u inostranstvu

SrbijaVesti

12.5.2022 13:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 10

Fiat će radnicima u Kragujevcu ponuditi otpremnine ili rad u inostranstvu Fiat će radnicima u Kragujevcu ponuditi otpremnine ili rad u inostranstvu
Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je u četvrtak da će menadžment fabrike u Kragujevcu Fiat Chrysler Automotive (FCA) Srbija radnicima ponuditi odlazak... Fiat će radnicima u Kragujevcu ponuditi otpremnine ili rad u inostranstvu

Sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je u četvrtak da će menadžment fabrike u Kragujevcu Fiat Chrysler Automotive (FCA) Srbija radnicima ponuditi odlazak na rad u inostranstvo ili otpremnine, jer će rad biti zamrznut na dve godine zbog priprema za proizvodnju novog modela.

On je za Betu rekao da će, prema informaciji koju ima taj sindikat, rad fabrike u Kragujevcu biti „zamrznut“ na dve godine, do 2024. 

„Fiat je došao na poslovnu ideju da zamrzne rad fabrike zbog pripreme proizvodnje novog modela 2024. godine. Radnicima će ponuditi da odu u neku od njihovih fabrika u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj ili Italiji ili da uz otpremninu i napuste radno mesto“, rekao je Mihajlović.

Radnici kragujevačke fabrike automobila danas su u više različitih termina pozvani na razgovor sa poslovodstvom, a u pozivu nije naznačen razlog. Predstavnici Vlade Srbije nedavno su saopštili da će fabrika u tom gradu započeti proizvodnju električnog automobila 2024. godine.  

Mihajlović je rekao da je plata Fiat-ovih radnika u svakoj od tih zemalja različita, shodno uslovima rada.

Posle dve godine radnici bi se, kako je rekao, vratili u Kragujevac, a ponuda je obrazložena potrebom da se obuče za proizvodnju novog modela.

FCA Srbija d.o.o. Kragujevac

KOSOVSKA 4, 34000 Kragujevac , Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
397.894.424,40 (2020)
Broj zaposlenih:
2.133 (2020)

Plata u Slovačkoj i Poljskoj bi, prema njegovim rečima i saznanjima tog sindikata, okvirno bila 800 evra, u Italiji 1.200-1.300, a u Nemačkoj oko 1.900 evra.

Uz to bi, kako je rekao, dobili i neke benefite koji su različiti za svaku zemlju. Na primer, za odlazak u Slovačku pre polaska oko 6.000 evra i po povratku oko 10.000 evra, za Nemačku po oko 1.000 evra pre polaska i po povratku.

„Radnici neće moći slobodno da se opredele za bilo koju opciju, već će biti ocenjivani i po tom kriterijumu raspoređeni po inostranim fabrikama, ako prihvate tu ponudu“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da Fiat u Italiji ne primenjuje takav princip u sličnoj situaciji, već radnici za vreme pripreme proizvodnje za novi model dobijaju plate.

Istakao je da u zakonodavstvu Srbije „zamrzavanje“ rada fabrike nije regulisano i da za slanje radnika za rad u inostranstvo postoje drugi uslovi.

On je rekao da bi u kragujevačkoj fabrici, po ugovoru koji je ta kompanija potpisala kada je došla u Srbiju, u svakom trenutku trebalo da radi 3.200 radnika, ali da ne zna da li se ta odredba u potpunosti poštuje.

„Od tog broja je oko trećina žena, među kojima je i onih koje imaju decu, i za njih će ti ponuđeni uslovi biti teže prihvatljivi“, rekao je Mihajlović.

Dodao je da se još ne zna reakcija tamošnjeg sindikata i radnika.

  • MADMAX

    12.5.2022 #1 Author

    Zapaliće preko za solidnu platu.

    Odgovori

  • DJORDJE1

    12.5.2022 #3 Author

    Strašno šta se radi, jadni radnici sad treba da vagaju…

    Odgovori

  • SNEZANA

    12.5.2022 #4 Author

    Posteno sa njihove strane

    Odgovori

  • TATJANA

    12.5.2022 #5 Author

    O ovoj temi se pise vec prethodnih dana, bolje i tako nego da ostanu bez icega

    Odgovori

  • GOCA BG

    12.5.2022 #6 Author

    Mnogi ce morati da uzmu otpremninu zato sto ne ispunjavaju kriterijume za inostranstvo…

    Odgovori

  • kaćica

    12.5.2022 #7 Author

    Bolje otici preko i tamo poceti novi zivot.

    Odgovori

  • IVAN

    12.5.2022 #8 Author

    Samo kolika ce im biti otpremnina

    Odgovori

  • TINA

    12.5.2022 #9 Author

    Sve zavisi sta kome vise odgovara

    Odgovori

  • MAJALG

    15.5.2022 #10 Author

    Sve je ovo igra poslodavaca da izvuce maksimum iz cele situacije, a da radnik prodje sto losije.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...